14ο PHARMA point
2.833 επισκέπτες και 63 εταιρείες έδωσαν «παρών» !
Με την αθρόα συμμετοχή φαρμακοποιών και εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMA point το απόγευμα της Κυριακής 19 Οκτωβρίου 2014. Το συνέδριο διοργάνωσε για 14η χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη ΔΕΘ, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ξεχωριστή στιγμή στις εργασίες του συνεδρίου αποτέλεσε το στρογγυλό τραπέζι για τη φαρμακευτική πολιτική και τις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτριος Κοντός, πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Ιωάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος ΠΕΦ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, και Μάρκος Ολλανδέζος, διδάκτωρ Οικονομικών της Υγείας. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν οι συνέπειες στην υγεία του ελληνικού λαού από τη μείωση των δαπανών για την υγεία, οι δυσκολίες στην πρόσβαση του κοινού στη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της αυξημένης συμμετοχής και της συνεχούς διεύρυνσης των εκτός λίστας φαρμάκων, οι κίνδυνοι από την ακολουθούμενη πολιτική στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε σχέση και με τη διείσδυση πολυεθνικών εταιρειών γενοσήμων, ενώ διευκρινίστηκαν και θέματα σχετικά με το claw back και τη συρρίκνωση των παλαιών «δοκιμασμένων» φαρμάκων σε σχέση με τα καινοτόμα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης, με πραγματικά δεδομένα, για την «Κερδοφορία του Ελληνικού Φαρμακείου: Πραγματικότητα ή Μύθος;». Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Μάρκο Κατσουλάκη, Engagement Manager της IMS.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα: «υπηρεσίες από το φαρμακείο», «η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των φαρμακοποιών, ανασταλτικός παράγοντας GPP των φαρμακοποιών;», «συμπληρώματα διατροφής – υπερτροφές – προϊόντα αδυνατίσματος: προώθηση και ευκαιρίες από το φαρμακείο», «ηλεκτρονικά φαρμακεία: ευκαιρία, απειλή ή μόδα» και «η Ιστορία της Φαρμακευτικής και των Φαρμακείων του ελλαδικού χώρου και της καθ’ Ημάς Ανατολής».
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν και δύο σεμινάρια που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων.
- Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Οδηγός επιβίωσης φαρμακείου» με χορηγό την εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, το οποίο παρακολούθησαν περισσότερα από 220 άτομα.
Κατά τη διάρκειά του αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στη χρηματοοικονομική διοίκηση και το ετήσιο business plan φαρμακείου, το marketing φαρμακείου και την εξυπηρέτηση πελάτη, καθώς και τη δύναμη συμπεριφοράς, αντιμετωπίζοντας δύσκολους πελάτες.
- Περισσότεροι από 150 σύνεδροι παρακολούθησαν το Σεμινάριο Ομοιοπαθητικής, με θέμα «η ορθή εξυπηρέτηση της ομοιοπαθητικής συνταγογραφίας». Σε αυτό είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εισαγωγή στην Ομοιοπαθητική, τον ρόλο και τη φύση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, καθώς και στην εκτέλεση των ομοιοπαθητικών συνταγών.