Αγοραφοβία: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Facebooktwitterpinterest

Αγοραφοβία χαρακτηρίζεται ως εκείνη η κατάσταση όπου ο πάσχων έχει έντονο φόβο ή άγχος και αποφεύγει να βρεθεί σε έναν πολυσύχναστο χώρο. Μάλιστα, τα αγοραφοβικά άτομα δεν αποφεύγουν μόνο την πολυκοσμία αλλά και τους κλειστούς χώρους.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δεν θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια από άλλους, αν νιώσει αβοήθητος και ανήμπορος ο ίδιος ή αν έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κρίση πανικού.

Οι αγοραφοβικές δραστηριότητες είτε αποφεύγονται, είτε απαιτούν την παρουσία συνοδού (σημαντικού άλλου ανθρώπου για τους ίδιους π.χ. σύζυγος, γονέας κ.λπ.) είτε τυγχάνουν υπομονής με έντονο φόβο ή άγχος.

Ο φόβος, το άγχος και η αποφυγή προκαλούν δυσφορία και δυσλειτουργία σε σημαντικούς τομείς της ζωής (προσωπική, επαγγελματική κ.λπ.).

Αν όλα αυτά δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα χρήσης κάποιας ουσίας ή φαρμάκου ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης (π.χ. καρδιοαναπνευστική διαταραχή) τότε είναι πολύ πιθανόν ο άνθρωπος να έχει αναπτύξει αγοραφοβία.

Συνήθεις συμπεριφορές

Αποφεύγει μέρη με πολύ κόσμο όπως σούπερ μάρκετ, πολυκατάστημα, θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα και άλλα πολυσύχναστα μέρη. Οδήγηση, ειδικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή γέφυρες, σε μποτιλιάρισμα και για μεγάλες αποστάσεις, να είναι επιβάτης σε αυτοκίνητο ενώ οδηγεί άλλος

Αποφεύγει την απομάκρυνση από το σπίτι. Μερικοί έχουν μια ασφαλή απόσταση στην οποία μπορούν να βρίσκονται και δεν μπορούν με ευκολία να βγουν από αυτήν. Σε σπάνιες περιπτώσεις το να βγει κάποιος από το σπίτι είναι ανέφικτο

Δε θέλει να μένει μόνος, ειδικά στις παραπάνω περιστάσεις αλλά και μέσα στο σπίτι

Αποφεύγει κλειστούς χώρους που νιώθει περιορισμένος/ η μέρη από τα οποία η διαφυγή είναι δύσκολη (π.χ. τούνελ, μικρά δωμάτια, αεροπλάνα, υπόγειες διαβάσεις, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως πλοία, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό.

Στρατηγικές αντιμετώπισης – Τεχνάσματα

Για να μη χάσουν σημαντικές πτυχές της ζωής τους οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εφεύρουν διάφορα τεχνάσματα για να συνεχίσουν να λειτουργούν στην καθημερινότητα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα εύκολη διαφυγή όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Έτσι για παράδειγμα:

Στο λεωφορείο διαλέγουν θέση κοντά στον οδηγό, την πόρτα, ή το παράθυρο

Εστιάζουν το μυαλό τους σε κάτι άλλο και όχι σ’ αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή (απόσπαση προσοχής)

Στο μετρό επιλέγουν τα μπροστινά βαγόνια για να φτάσουν γρηγορότερα στον σταθμό ή εκείνα με τον λιγότερο κόσμο

Διαλέγουν το τραπέζι της ταβέρνας στην οποία θα φάνε να είναι κοντά στην έξοδο ή την τουαλέτα ή φεύγουν νωρίτερα από συναυλίες, γήπεδα, κινηματογράφους κ.λπ.

Πηγή: boro.gr / Από την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκου Βαιδάκη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.