ΚΕΠ Υγείας – Και έγινε;
Εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για επτά δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες θα παρέχουν στους δημότες τους 14 δήμοι της χώρας μέσω των δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας – ΚΕΠ Υγείας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Παροχής Υγείας κ. Γιώργος Πατούλης,
ξεκινάει πιλοτικά σε 14 δήμους όλης της Ελλάδας ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας, ο οποίος αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας για τον πολίτη, το οποίο θα εστιάζει στην προλητπική ιατρική και στην ευαισθητοποιήση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Ειδικότερα, τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου σε επτά νοσήματα, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.
Ο προσυμπτωματικός ελέγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες-στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά, ενώ οι πολίτες που θα ανιχνεύονται ως υψηλού κινδύνου θα παραπέμπονται στους θεράποντες ιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο. Ετσι, για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες ηλικίας από 50 έως 75 ετών. Για τον καρκίνο του προστάτη θα ελεγχθούν άνδρες ηλικίας 50 έως 70 ετών, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο έλεγχος μέσω τεστ Παπανικολάου θα είναι ανά τρία έτη σε γυναίκες 25 έως 65 ετών. Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών κάθε δύο έτη και σε γυναίκες 50 έως 70 ετών κάθε χρόνο. Για την πρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε έξι μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων. Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65-75 ετών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα άπαξ, ενώ για την πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων θα υπολογίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος κάθε πέντε έτη σε πολίτες 40-70 ετών με βάση τους εξής παράγοντες: αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, φύλο, κάπνισμα, ηλικία.
Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του πληθυσμού-στόχου που πρέπει να ελεγχθεί για κάθε νόσημα από τον δήμο, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής. Από τον πληθυσμό αυτό οι εξετάσεις για τους ανασφάλιστους θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.
Ποιοι δήμοι συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετέχουν προς το παρόν οι Δήμοι Αμαρουσίου, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ηρακλείου, Αγίας Παρασκευής, Γαλατσίου, Περιστερίου, Βύρωνα, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Λαυρίου και Πυλαίας Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη). Επιπλέον, προγραμματίζει ένταξη και άλλων δήμων σε όλη την Ελλάδα.
Πένυ Μπουζαλά
Καθημερινή