Καινοτόμες θεραπείες για τον έλεγχο και τον εντοπισμό του σοβαρού άσθματος

Facebooktwitterpinterest

Στο πλαίσιο του Δευτέρου Διεθνούς Φόρουμ Σοβαρού Άσθματος (ISAF) στην Αθήνα, Ελλάδα               

    • Η μείωση των εξάρσεων σε ασθενείς με δυσκολία στον έλεγχο του άσθματος ενδέχεται να είναι δυνατή μέσω της χορήγησης κεκαθαρμένου αέρα στη ζώνη αναπνοής κατά τη νύχτα

  • Μία καινοτόμος συσκευή ανάλυσης του ίχνους αναπνοής επιτρέπει τον εντοπισμό του μη ελεγχόμενου άσθματος στα παιδιά
  • Το άσθμα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας το οποίο ευθύνεται για περίπου 250.000 θανάτους τον χρόνο, πολλοί εκ των οποίων προκαλούνται από το σοβαρό άσθμα1

 Αθήνα, Ελλάδα. 13 Νοεμβρίου 2014 – Δύο νέες μελέτες σχετικά με τη θεραπεία και τον εντοπισμό του σοβαρού άσθματος ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει νέους τρόπους για τον έλεγχο και τον εντοπισμό αυτής της πάθησης.

 Τρόπος μείωσης των ποσοστών έξαρσης στο σοβαρό αλλεργικό άσθμα

Οι εξάρσεις συνιστούν τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο για τους ασθματικούς ασθενείς. Αποτελούν δείκτη σοβαρής απώλειας ελέγχου του άσθματος και απαιτούν επείγουσα θεραπεία ώστε να προληφθούν σοβαρές εκβάσεις.1 Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα [Global Initiative for Asthma] (GINA) ορίζει τις οξείες εξάρσεις ως επεισόδια προοδευτικής δύσπνοιας, βήχα, συριγμού ή αισθήματος σφιξίματος στο στήθος ή συνδυασμού αυτών των συμπτωμάτων, συνοδευόμενων από μείωση στη ροή αέρα κατά την εκπνοή η οποία μπορεί να ποσοτικοποιηθεί στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.

Μία δοκιμή παρατήρησης στο Πανεπιστήμιο Ruhr University Bochum στη Γερμανία κατέδειξε ότι η κάθαρση του αέρα στη ζώνη αναπνοής κατά τη νύχτα με χρήση συσκευής γραμμικής ροής αέρα ελεγχόμενης από θερμοκρασία (TLA), επιπλέον της συνήθους φαρμακευτικής θεραπείας των ασθενών, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξάρσεων και τη χρήση νοσοκομειακών πόρων κατά την επιδείνωση της νόσου. «Η εφαρμογή ζώνης αέρα κεκαθαρμένης από αλλεργιογόνα κατά >98% πάνω από το κρεβάτι κατά τη νύχτα μειώνει τον αριθμό των αλλεργιογόνων που εισπνέονται από τον ασθενή στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Αυτό έχει επίδραση και στην υπόλοιπη ημέρα και μειώνει τη δραστηριότητα της νόσου μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Καθηγητής Leif Bjermer, Πρόεδρος του Τμήματος Άσθματος της EAACI και Πρόεδρος του ISAF 2014.

 Η μελέτη, υπό τη διεύθυνση του Καθ. Eckard Hamelmann, Διευθυντή του Τμήματος Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής Bethel και Ομιλητή στο Κέντρο Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημίου Ruhr-University Bochum, ανέλυσε ασθενείς για 12 συνεχόμενους μήνες. Τα δεδομένα κατέδειξαν ότι η μέθοδος TLA ενδέχεται να αποτελεί σημαντική νέα προσέγγιση στη θεραπεία των ασθενών με πλημμελώς ελεγχόμενο αλλεργικό άσθμα.

 «Η νυχτερινή γραμμική ροή αέρα προσθέτει μία εναλλακτική για τους ασθενείς με πλημμελώς ελεγχόμενο άσθμα παρά το υψηλό επίπεδο φαρμακολογικής θεραπείας και επιτρέπει μία σημαντική επιλογή για αποτελεσματικό κατ’ οίκον έλεγχο έκθεσης που, ιστορικά, δεν ήταν δυνατός (κριτικές Cochrane). Η επιπρόσθετη θεραπεία με TLA ενδέχεται να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών χωρίς να προσθέτει φαρμακολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες», τονίζει ο Καθ. Hamelmann. «Η TLA μειώνει την επιπλέον χρήση νοσοκομείου (π.χ. κλινικές επισκέψεις) χωρίς φαρμακολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω δευτερογενές κόστος».

 Μία καινοτόμος προσέγγιση στη μελέτη του μη ελεγχόμενου άσθματος στα παιδιά

Το παιδικό άσθμα είναι μία συχνή πάθηση. Ορισμένα παιδιά πάσχουν από μη ελεγχόμενο άσθμα παρά την τρέχουσα χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Μία ομάδα Ολλανδών ερευνητών υπό τον συντονισμό της Δρ. Susanne Vijverberg, φαρμακευτικής ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ανακάλυψε ότι αυτή η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών μπορεί να εντοπιστεί μέσω της μέτρησης των πτητικών οργανικών ενώσεων στην εκπνοή (το επονομαζόμενο ίχνος αναπνοής), που αποτελεί καινοτόμο μη επεμβατική προσέγγιση για τη μελέτη των μοριακών υπογραφών της αναπνευστικής νόσου.

 Τα αποτελέσματα της μελέτης σε ασθματικά παιδιά, τα οποία όλα ήταν επί του παρόντος χρήστες εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, κατέδειξε ότι η ανάλυση του ίχνους αναπνοής μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια το μη ελεγχόμενο άσθμα από το ελεγχόμενο άσθμα και ενδέχεται να εντοπίζει διακεκριμένους φαινότυπους παιδικού άσθματος.

«Οι επαγγελματίες της υγείας αναζητούσαν ένα κλινικά εφαρμόσιμο μη επεμβατικό σύστημα εύκολης ανάγνωσης για τον εντοπισμό των φαινοτύπων του άσθματος και για να μπορούν να κατευθύνουν τη θεραπεία. Ο μη επεμβατικός χαρακτήρας αυτού του συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά. Η ανάλυση της εκπνοής με χρήση ηλεκτρονικών μυτών είναι μη επεμβατική και ενδέχεται να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο κλινικά εφαρμόσιμο εργαλείο για την καθοδήγηση της θεραπείας», τονίζει η Susanne Vijverberg.

 «Το ίχνος αναπνοής αποτελεί μία καινοτόμο συσκευή που παίρνει ένα αποτύπωμα του φλεγμονώδους προφίλ της εκπνοής του ασθενούς. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι η μελλοντική διαχείριση του άσθματος θα απαιτεί γνώση που αφορά όχι μόνο στην κλινική του παρουσίαση, όπως η εμπλοκή της πνευμονικής λειτουργίας και ο έλεγχος των συμπτωμάτων, αλλά επίσης και συγκεκριμένα φλεγμονώδη μοτίβα τα οποία ενδέχεται να ευθύνονται για τη διαδικασία της πάθησης σε κάθε άτομο. Το να διαθέτουμε αυτές τις πληροφορίες καθιστά δυνατή την εξατομίκευση της θεραπείας», αναφέρει ο Καθηγητής Bjermer.

 Το Δεύτερο Διεθνές Φόρουμ Σοβαρού Άσθματος (ISAF)

Και οι δύο μελέτες θα παρουσιαστούν, μεταξύ πολλών άλλων, στο Διεθνές Φόρουμ Σοβαρού Άσθματος, ISAF 2014, που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI), όπου θα συναντηθούν πάνω από 200 ερευνητές και κλινικοί ιατροί στην Αθήνα από 13 – 15 Νοεμβρίου.

Το άσθμα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας το οποίο ευθύνεται περίπου για 250.000 θανάτους ετησίως, πολλοί εκ των οποίων προκαλούνται από το σοβαρό άσθμα. Οι πάσχοντες από σοβαρό άσθμα (5-10% του συνόλου των ασθενών) έχουν 15 φορές υψηλότερη πιθανότητα χρήσης επειγόντων υπηρεσιών και 20 φορές υψηλότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο. Το σοβαρό άσθμα γενικά σχετίζεται με τον πλημμελή έλεγχο του άσθματος (που ορίζεται από καθημερινά συμπτώματα, κακή ποιότητα ζωής και μειωμένη πνευμονική λειτουργία) και αυξημένο κίνδυνο συχνών σοβαρών εξάρσεων (ή θάνατο) ή/και χρόνια νοσηρότητα (συμπεριλαμβανομένης μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας ή μειωμένης ανάπτυξης των πνευμόνων στα παιδιά), παρά την εντατική θεραπεία ή/και ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα φάρμακα.1

Το ISAF 2014 και η EAACI ελπίζουν ότι θα αυξήσουν τη γνώση του κοινού σχετικά με το σοβαρό άσθμα και ότι θα μοιραστούν τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με αυτήν την πάθηση. Ο γενικός σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η συγκέντρωση ανθρώπων αφοσιωμένων στο πεδίο αυτό, συμπεριλαμβανομένων τόσο έμπειρων βασικών διαμορφωτών γνώμης (key opinion leaders) αλλά και νέων επιστημόνων. Ένας άλλος στόχος είναι η χρήση του ISAF 2014 ως πλατφόρμα έναρξης μελλοντικών εξειδικευμένων εργασιών σε συγκεκριμένους τομείς, μεταφράζοντας την επικαιροποιημένη επιστήμη σε κλινική πρακτική.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ISAF 2014 επισκεφθείτε το:

www.eaaci-isaf.org

Σχετικά με την EAACI

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι ενεργός στον τομέα των αλλεργικών και ανοσολογικών νοσημάτων όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, το έκζεμα, οι επαγγελματικές αλλεργίες, οι τροφικές και φαρμακευτικές αλλεργίες και η αναφυλαξία. Η EAACI ιδρύθηκε το 1956 στη Φλωρεντία και έχει γίνει η μεγαλύτερη ιατρική ένωση στον τομέα της αλλεργιολογίας και της κλινικής ανοσολογίας. Περιλαμβάνει πάνω από 8.000 μέλη από 121 χώρες καθώς και 47 Εθνικές Ενώσεις Αλλεργιολογίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.