Το θαυματουργό σελήνιο
Φιστίκια, θαλασσινά και κόκκινο κρέας βελτιώνουν τη γονιμότητα
Ένα συστατικό κοινό στα φιστίκια, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σελήνιο, φυσικό αντιοξειδωτικό, παίζει καίριο ρόλο στα πρώιμα στάδια της σύλληψης, και από όλα τα τρόφιμα, ταφιστίκια Βραζιλίας έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα.
Το σελήνιο είναι γνωστό ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων, τα οποία ευθύνονται για την παραγωγή των ωαρίων.
Η Δρ Μέλανι Κέκο, επικεφαλής της μελέτης εξηγεί ότι «το σελήνιο είναι σημαντικό συστατικό σε πολλές βιολογικές λειτουργίες, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, η παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή, αφού δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά και τα φιστίκια, είναι πλούσια σε σελήνιο».
Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι το σελήνιο είναι σημαντικό για την ανδρική γονιμότητα, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε μελετήσει πως επηρεάζει την γυναικεία γονιμότητα.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές εντόπισαν το ακριβές σημείο που το σελήνιο εντοπίζεται στην ωοθήκη και στη συνέχεια εστίασαν την προσοχή τους στην πρωτεΐνη GPX1 που περιέχει το σελήνιο.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα επίπεδα του σεληνίου και των πρωτεϊνών του ήταν υψηλότερα στα μεγάλα και υγιή ωοθυλάκια, όπου παράγονται τα ωάρια.
«Υποψιαζόμασταν ότι ως αντιοξειδωτικό σίγουρα παίζει ρόλο στα όψιμα στάδια της ανάπτυξης του ωαρίου, συντελώντας σε υγιέστερο περιβάλλον για το ωάριο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ωάρια που τελικά συντέλεσαν σε κύηση είχαν διπλάσια επίπεδα της πρωτεΐνης GPX1», τονίζει η Δρ Κέκο.
Οι ερευνητές ελπίζουν τα ευρήματά τους να βοηθήσουν τις γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας και γι’ αυτό σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των επιπέδων του σεληνίου στον οργανισμό και την επίδρασή τους στην τεκνοποίηση.
Πάντως πρόσφατη μελέτη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε ότι οι γυναίκες που χάνουν βάρος μένουν έγκυος πιο γρήγορα, ακόμα και αν δεν έχουν περιττά κιλά.
Οι γυναίκες που έχασαν 4,9 κιλά, δηλαδή μείωσαν κατά ένα νούμερο το μέγεθος των ρούχων τους, συνέλαβαν 15 ημέρες νωρίτερα από τις άλλες.
Μάλιστα, εκείνες που ήταν αδύνατες εξ αρχής ωφελήθηκαν περισσότερο από εκείνες που ήταν παχύσαρκες.
Τα ευρήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι γυναίκες με περιττά κιλά έχουν ακανόνιστο εμμηνορρυσιακό κύκλο, μια συχνή αιτία υπογονιμότητας.
Πάντως, η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με άλλη που είχε δημοσιευθεί το 2011 και προειδοποιούσε ότι, είναι χειρότερο για μια γυναίκα να είναι υπερβολικά αδύνατη, από το να είναι υπερβολικά παχιά, όταν προσπαθεί να κάνει παιδί.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αδύνατες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανόν να μείνουν έγκυες από εκείνες με περιττά κιλά, ακόμα και εκείνες με νοσογόνο παχυσαρκία.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr