Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» στέλνει ένα μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας. Η νέα εκστρατεία εξωστρέφειας και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου μεταδίδει το μήνυμα «Όλα έχουν αλλάξει, ας τελειώνουμε με το HIV/AIDS» εμπερικλείοντας σε μία πρόταση την πεποίθηση μας πως έχουμε κερδίσει πολλές μάχες σε ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά την ίδια στιγμή παραμένουν εξίσου πολλές προκλήσεις που ζητούν επιτακτικά απάντηση.
Τα στοιχεία για το 2014 καταγράφουν πτώση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό HIV στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σίγουρα ενθαρρυντική, ωστόσο δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, προκειμένου να δομήσει στέρεες βάσεις και μία βιώσιμη πολιτική για ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία, αλλά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η θεμελίωση σύγχρονων πολιτικών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, η δυναμική έμφαση στην πρόληψη, η καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, η ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών πολιτικών και η ενίσχυση των θεραπευτικών δομών στη χώρα μας πρέπει να τοποθετηθούν ως επείγουσες προτεραιότητες στον κοινό αγώνα πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» προσπαθεί με παρεμβάσεις διεκδίκησης και δράσεις ευαισθητοποίησης να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο η φετινή 1η Δεκεμβρίου βρίσκει τους ανθρώπους που ζούνε με HIV αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις:
- Οι ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων δεν αποτελούν σίγουρα τον κανόνα στα φαρμακεία των νοσοκομείων, παραμένουν όμως ένα πρόβλημα που προκύπτει συχνά. Αίτημά μας παραμένει η αποδέσμευση του ειδικού κονδυλίου για την προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων από το γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ώστε να μην εξαρτάται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων που ζουν με HIV στην αντιρετροϊκή θεραπεία από την οικονομική κατάσταση του κάθε νοσοκομείου.
- Άμεση χορήγηση και πλήρης κάλυψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων για όσους δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση μεταναστών να χορηγούνται ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. Η πάγια αυτή πρότασή μας διασφαλίζει τη δημόσια υγεία γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τους φορείς και έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα οικονομικά της υγείας.
- Δημιουργία δεύτερης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη και αναμόρφωση της υπάρχουσας στο ΑΧΕΠΑ. Στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 1.200 και πλέον οροθετικών σε ένα υπερβολικά μεγάλο φάσμα περιοχών από την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα μέχρι τη Λάρισα και τον Έβρο.
- Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των απάνθρωπων και επικίνδυνων για την υγεία τους συνθηκών κράτησης των οροθετικών τροφίμων στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού και τροποποίηση της διάταξης για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων, ώστε να μην απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού προς κοινωφελές ίδρυμα για την πρόωρη αποφυλάκισή τους.
Τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης με σύμμαχο τη συχνή εξέταση, την έγκαιρη διάγνωση και την προφύλαξη μπορεί να έχουν μετατρέψει την HIV λοίμωξη από καταληκτική σε μία χρόνια νόσο, ωστόσο σε κοινωνικό επίπεδο οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε για την καταπολέμηση του στίγματος παραμένουν πολλές. Τα μηνύματα στήριξης που λαμβάνουμε από την ελληνική κοινωνία, μας δίνουν δύναμη και μας κάνουν να ελπίζουμε, πως το HIV/AIDS πέρα από την ιατρική του διάσταση, θα πάψει σύντομα να αποτελεί και μία νόσο κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτό εξαρτάται από όλους μας.