Τα κοινωνικά δίκτυα γιατρών στην προώθηση καινοτομιών
Μεγαλύτερη επιρροή ως προς την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων στην ιατρική μπορούν να ασκήσουν τα κοινωνικά δίκτυα γιατρών σε σύγκριση με τα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Τα αποτελέσματα της σχετική μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Review X, έδειξαν ότι οι γιατροί που είναι συνδεδεμένοι με συναδέλφους τους μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να εφαρμόσουν νέες θεραπευτικές μεθόδους και διαδικασίες κατόπιν σύστασης.
Οι ερευνητές από το Northwestern University του Σικάγο στις ΗΠΑ, μελέτησαν τη στάση των γιατρών από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Northwestern Memorial Hospital ως προς την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών διάγνωσης με σημαντικό για τον τομέα αντίκτυπο. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της έρευνας, οι 20 από τους 36 γιατρούς ξεκίνησαν έπειτα από σύσταση των συναδέλφων τους να εφαρμόζουν μια νέα πρακτική για τη διάγνωση απειλητικών για τη ζωή βακτηριακών λοιμώξεων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί βάσει της προσωπικής εμπειρίας με ακρίβεια.
Η μέθοδος αυτή είχε προηγουμένως αναγνωρισθεί από έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ως ένας αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης των βακτηριακών λοιμώξεων και της σήψης, η οποία δεν είχε ακόμη υιοθετηθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Όταν όμως συστήθηκε από γιατρούς του νοσοκομείου που έχουν κάποιο βαθμό επιρροής προς τους συναδέλφους τους, τότε το προσωπικό ξεκίνησε άμεσα την εφαρμογή της.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το παραδοσιακό μοντέλο, όσον αφορά την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στην υγεία, περιλαμβάνει τη δημοσίευση μιας μελέτης σε κάποιο περιοδικό η οποία αργότερα συζητείται στα ιατρικά συνέδρια. Οι γιατροί του εκάστοτε τομέα στη συνέχεια υποτίθεται ότι πρέπει να την ενσωματώσουν στην κλινική πράξη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι γιατροί είναι εξαιρετικά απασχολημένοι και δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να διαβάσουν περιοδικά ή να μεταβούν σε αυτά τα συνέδρια.
Το αποτέλεσμα είναι πολλοί επαγγελματίες υγείας να εισέρχονται στα online κοινωνικά δίκτυα, αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με νέες διαδικασίες, ιατρικές συσκευές, φάρμακα ή και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Kantar Media.
Καταλήγοντας, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σύσταση καινοτόμων προσεγγίσεων και νέων διαδικασιών από συναδέλφους μπορεί να επιταχύνει την υιοθέτησή τους και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης των ασθενών.