Τι φάρμακο είναι η αλλοπεριδόλη (aloperidin)?

Facebooktwitterpinterest
Αλοπεριδόλη

Τι πρέπει να ξέρω για την αλλοπεριδόλη (aloperidin)?

Απάντηση:

Η αλλοπεριδόλη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο. Είναι ισχυρός ανταγωνιστής των υποδοχέων D2 της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας όπως ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και σύγχυση (θετικά συμπτώματα). Χρησιμοποιείται ακόμα για τη θεραπεία της μανίας, της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, της νόσου Tourette, καθώς και σε διαταραχές συμπεριφοράς και καταστάσεις

υπερδιεγερσιμότητας σε παιδιά. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, γλώσσα, μάγουλα, γνάθο, χέρια ή πόδια (συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας). Η αλλοπεριδόλη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη γι’αυτό και χρειάζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε αλλοπεριδόλη. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλεί το φάρμακο. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια θεραπείας με αλλοπεριδόλη. Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε. Προσέχετε σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης.

Πώς πρέπει να παίρνω την αλλοπεριδόλη? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να την παίρνω?

Απάντηση:

Η αλλοπεριδόλη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 5-20 mg. Σε οξείες καταστάσεις μπορεί να φτάσει έως 100 mg κάτω από στενή παρακολούθηση. Πρέπει να παίρνετε την αλλοπεριδόλη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Μη σταματάτε να παίρνετε αλλοπεριδόλη χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ώσπου να αισθανθείτε καλύτερα και μπορεί να χρειαστείτε συνεχή θεραπεία για αρκετό χρονικό διάστημα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη διακοπή του φαρμάκου. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η αλλοπεριδόλη μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς φαγητό. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν νωθρότητα, αλλοιωμένο λόγο, υπερδιεγερσιμότητα, ανησυχία, σπασμούς, πυρετό. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας αλλοπεριδόλης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: νόσο του Parkinson, ενδογενή κατάθλιψη, ηπατική νόσο ή άλλα ηπατικά προβλήματα, νεφρική νόσο, αιματολογικά προβλήματα, επιληψία, καρδιακή νόσο ή άλλα καρδιακά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο έμφραγμα, αλλοιωμένο καρδιακό παλμό ή άλλες καταστάσεις, υπερπλασία προστάτη ή προβλήματα ενούρησης ή γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε αλλοπεριδόλη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η αλλοπεριδόλη δεν έχει γνωστή τερατογόνο δράση,αλλά σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι’αυτό μην πάρετε αλλοπεριδόλη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει η αλλοπεριδόλη?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια ή κιτρίνισμα στο δέρμα ή τα μάτια. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί η αλλοπεριδόλη προέρχονται από το εξωπυραμιδικό σύστημα: δυστονία. τρόμος , ακαθησία, παρκινσονισμός (τρόμος, δυσκαμψία, ακινησία), όψιμη δυσκινησία(ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια – συχνότητα εμφάνισης 5% σε 1 έτος και 20% σε 5 έτη νευροληπικής αγωγής). Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε αλλοπεριδόλη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: κεφαλαλγία, τρόμο ή αδυναμία, νευρικότητα, ξηροστομία, αυξηση βάρους, νωθρότητα ή ζάλη, δυσκολία στην αφόδευση, ταχυκαρδία. Σπάνια η αλλοπεριδόλη μπορεί να προκλέσει μια σοβαρή παρενέργεια που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο και εκδηλώνεται με: μυική δυσκαμψία, πυρετό, αστάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ταχυκαρδία, ταχύπνοια, αύξηση αρτηριακής πίεσης) και μπορεί να καταλήξει σε νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμα και θάνατο. Σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε κατεπειγόντως με το γιατρό σας. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε παρενέργεια που σας φαίνεται ασυνήθιστη ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την αλλοπεριδόλη?

Απάντηση:

Η αλλοπεριδόλη μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες πολλών φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα όπως τα αντικαταθλιπτικά, το αλκοόλ, τα αντιισταμινικά, υπνωτικά (φάρμακα που θεραπεύουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, μυοχαλαρωτικά και άλλα που δημιουργούν αίσθημα νύστας ή χαλαρότητας. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και μην αρχίσετε κάποιο χωρίς να τον συμβουλευτείτε. Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε: κάποιο βαρβιτουρικό όπως φαινοβαρβιτάλη, αμοβαρβιτάλη, πεντοβαρβιτάλη ή σεκοβαρβιτάλη, καρβαμαζεπίνη (tegretol), φλουοξετίνη (ladose), λίθιο, μεθυλντόπα, φαινυτοίνη, γουανεθιδίνη, κάποιο τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό όπως η αμιτριπτυλίνη (saroten), ιμιπραμίνη, δοξεπίνη, νορτρπτυλίνη και άλλα. Μπορεί να χρειαστείτε ειδική παρακολούθηση ή ρύθμιση της δόσης αν παίρνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Και άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη αλλοπεριδόλη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.