Διατροφή, μια οικογενειακή υπόθεση
Όταν ένα μέλος της οικογένειας κάνει δίαιτα (ισορροπημένη που να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όχι στερητική ή μονοφαγική ) θα μπορούσε να προσαρμόσει την διατροφή και της υπόλοιπης οικογένειας με βάση το προσωπικό του πρόγραμμα. Παραδείγματος χάριν, αν για πρωινό συνηθίζει να τρώει γάλα με δημητριακά ή ψωμί με μέλι δεν θα ήταν κακό να ακολουθούν και τα παιδιά το συγκεκριμένο πρωινό αφού πρόκειται για μια πολύ υγιεινή επιλογή. Θα ήταν μάλιστα προτιμότερο, αντί για τα «τυροπιτοειδή» πρωινά που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία. Ακόμη και ένα φρούτο μαζί στο σχολείο θα ήταν μια πολύ καλή και υγιεινή επιλογή.
Όσων αφορά τώρα το κυρίως γεύμα, εάν το πρόγραμμα βασίζεται στην μεσογειακή δίαιτα, δηλαδή έχει 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας ,1 -2 φορές λευκό κρέας (ψάρι ή κοτόπουλο) και τις υπόλοιπες μέρες λαχανικά , όσπρια και σιτηρά θα ήταν το ιδανικότερο να το ακολουθήσει και η υπόλοιπη οικογένεια χωρίς να στερείται θρεπτικά συστατικά και χωρίς η νοικοκυρά να μαγειρεύει επιπλέον φαγητό.
Με τον τρόπο αυτό και το άτομο που ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους πετυχαίνει ευκολότερα τον στόχο του, αφού δεν κοπιάζει επιπλέον για το μαγείρεμα (ιδιαίτερα εάν το άτομο αυτό είναι η νοικοκυρά) και δεν «πέφτει» σε πειρασμούς αφού λείπουν (όσο αυτό είναι εφικτό όταν υπάρχουν παιδιά) από το σπίτι και το σημαντικότερο ,ακολουθεί όλη η οικογένεια υγιεινές επιλογές.
Δεν θα ήταν κακό όλοι να βάλουμε σε πρόγραμμα την διατροφή μας. Εάν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να φεύγουν για τη δουλειά χωρίς να πάρουν πρωινό είναι πολύ πιθανό και εκείνα να κάνουν το ίδιο. Το σωστότερο είναι να υπάρχουν 5-6 γεύματα καθημερινά είτε ακολουθούμε κάποιο ορισμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους, είτε όχι.
Υπάρχουν τρόφιμα που θα έπρεπε να υπάρχουν καθημερινά στο πρόγραμμα διατροφής του καθενός από εμάς.
Τέτοια τρόφιμα είναι : τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα σιτηρά (ψωμί ,δημητριακά κα), το κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι ,χοιρινό, αυγά κα) ,τα φρούτα, τα λαχανικά (σαλάτες, μαγειρεμένα λαχανικά κα) , τα λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κα)
Μια χρήσιμη συμβουλή:
Πρακτικά δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε κανένα τρόφιμο, είτε αυτό αποτελεί μια υγιεινή επιλογή είτε όχι. Δεν θα πρέπει να λέμε στα παιδιά μας «όχι μην το φας αυτό» ή «δεν κάνει /δεν πρέπει να το φας αυτό» γιατί πιθανότερο είναι να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε την κατανάλωση των «απαγορευμένων τροφίμων» σε 1-2 φορές την εβδομάδα.
Με τον τρόπο αυτό και τα παιδιά μας αποκτούν σωστές συνήθειες μαθαίνοντας να βάζουν μέτρο στις «κακές» διατροφικές επιλογές, αλλά ακόμη και το μέλος της οικογένειας που ακολουθεί κάποιο διατροφικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να καταναλώσει τα συγκεκριμένα τρόφιμα με αυτήν την συχνότητα.