“Δημόσια” και “δωρεάν” υγεία.

Facebooktwitterpinterest

Αυτά είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης για την υγεία. Τι ανακοίνωσε ο Α.Ξανθός

“Δημόσια” και “δωρεάν” είναι οι δύο λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το σύνολο των πολιτικών σχεδιασμών της νέας Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, έτσι όπως εκφράστηκαν από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για “υγειονομική φτώχεια”, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, “διαλυτικά φαινόμενα στο Σύστημα Υγείας”, “αποκλεισμοί και ανισότητες στην υγείακαι στην κοινωνική φροντίδα”, αλλά και μία “συνειδητή επιλογή -τα προηγούμενα χρόνια- συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης και διεύρυνσης και διεύρυνσης του ζωτικού χώρου για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα”. Φαινόμενα, που όπως τόνισε, αναιρούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της χώρας.

Σε αδρές γραμμές, οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Ξανθού περιλαμβάνουν δύο ομάδες πολιτικών. Η μία περιλαμβάνει δράσεις για τη συνολική ανασυγκρότηση τομέων, όπως του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει διορθωτικές παρεμβάσεις σε μία σειρά άλλων τομέων, μεταξύ των οποίων είναι το φάρμακο, οι καθεστώς των εργασιακών σχέσεων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στην υγεία, καθώς και την πάταξη της διαφθοράς.

Το πλάνο της Κυβέρνησης

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός προανήγγειλε ανακουφιστικά μέτρα για τους ανασφάλιστους, υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη του ΕΣΥ, ενίσχυση του προσωπικού στα Δημόσια νοσοκομεία, και κυρίως στις ΜΕΘ, στήριξη του ΕΚΑΒ, αντιμετώπιση της σπατάλης και της διαφθοράς, θεσμικές αλλαγές στην ΠΦΥ, στροφή στο μοντέλο δημόσιας υγείας ώστε να πάψει να είναι “νοσοκομειοκεντρικό”, αλλαγές στη διοίκηση του συστήματος υγείας, αλλά και αναβάθμιση της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής.

Αναλυτικότερα:

Ανασφάλιστοι: Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως για την Κυβέρνηση η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία αποτελεί κορυφαία “δέσμευση και προτεραιότητα”. Ο στόχος αυτός, όπως είπε, θα επιτευχθεί με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των ΚΥΑ αλλά και με μια σειρά μέτρων όπως η άμεση κατάργηση του “εισιτηρίου” των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η ακύρωση του «χαρατσιού» του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος της αγοράς φαρμάκων.

Προσλήψεις:
Κατά τον ίδιο αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτού, δε, αφενός θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, οι μονάδες του ΠΕΔΥ και οι υλικοτεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός και αφετέρου θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών στις προσλήψεις που εκκρεμούν (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ). Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης όλων των επείγουσων αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων περιοχών, ενώ διασφαλίζετι ότι “θα σταματήσει να υπάρχει απλήρωτη υπερωριακή εργασία και αθέτηση των στοιχειωδών υποχρεώσεων της Πολιτείας”.

ΜΕΘ και ΕΚΑΒ: Ένα ακόμη θέμα που ο κ. Ξανθός συμπεριέλαβε στις προγραμματικές του δηλώσεις είναι η εξάλειψη της λίστας αναμονής για εντατική νοσηλεία με τη λειτουργία όλων των ΜΕΘ αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως επισπεύδονται οι διαδικασίας για την “ενίσχυση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και για την επιλύσης του κρίσιμου ζητήματος της ψηφιακής αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού συστήματός του”.
Ψυχική Υγεία: Αναφορικά με την ψυχική υγεία, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών. Για το κομμάτι, δε, της πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες δομές, ενώ παράλληλα τίθεται πρώτος στόχος ο σταδιακός μηδενισμός της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης.

ΠΦΥ: Την ίδια ώρα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθίσταται βασικός πυλώνας του ΕΣΥ και προωθείται ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια πραγματική στροφή στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Δημόσια Υγεία: Πρόθεση του κ. Ξανθού είναι επίσης “να καταπολεμηθεί η νοσοκομειοκεντρική λογική του Συστήματος και η εμπορευματοποίηση της ιατρικής και να ενισχυθεί η πρόληψη και η υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και της χώρας”.

Διοίκηση του Συστήματος Υγείας: Ο αν. υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αρθεί η κομματοκρατία, η ημετεροκρατία και η πελατειακή λογική στα νοσοκομεία, και οτι θα υπάρξει περισσότερη αξιοκρατία και δημοκρατία, με συμμετοχή των εργαζομένων, των εκπροσώπων των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία ώστε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενούς» ο οποίος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ελέγχει την κακοδιαχείρηση των μονάδων.
Φάρμακο: Σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσής τους.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε επίσης πως κρίνει απαραίτητη την επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα. Στην “πρόσκληση” αυτή δε, πρέπει να σημειωθεί, έχει απαντήσει ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αφού λίγα λεπτά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Ξανθού, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Λουράντος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το εξής σχόλιο: “Στο τέλος της εβδομάδας το ραντεβού του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας … για την επανεξέταση!”

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας, όπως είπε, θα συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους.

Σε ότι αφορά τέλος τις προοπτικές επιτυχίας των προγραμματικών δηλώσεων η θέση του κ. Ξανθού μπορεί να συμπυκνωθεί στα παρακάτω, δικά του, λόγια: “Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της ευθύνης να διασφαλίσουμε με “νύχια και με δόντια” και πάντα σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους τηνς επιβίωση του ΕΣΥ και την αξιοπρέπεια των ασθενών.

Πρωταρχικό μας μέλημα όμως είναι να ανακουφίσουμε την κοινωνία που έχει υποστεί μια δυσβάστακτη επιβάρυνση στον τομέα της Υγείας, να ανατρέψουμε κάθε θεσμικό και λειτουργικό αποκλεισμό από την πρόσβαση σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών και στρεβλώσεων του”.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.