Eπιδεινώνεται το σύστημα υγείας παρά την πολυφαρμακία και την κατανάλωση ακριβών φαρμάκων
Η υπερκατανάλωση φαρμάκων και η προτίμηση στις ακριβές φαρμακευτικές αγωγές επιδεινώνει την κατάσταση του Ελληνικού συστήματος υγείας. Η Ελλάδα έρχεται 28η στον φετινό πίνακα κατάταξης που αφορούν στους καταναλωτές υπηρεσιών υγείας (ΕΗCI: Euro Health Consumer Index). Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συγκεντρώνει 561 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000, σημειώνοντας πτώση κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση του 2013 σε μελέτη που περιλαμβάνει 36 Ευρωπαϊκές χώρες και τη Σκωτία.
Η 8η έκδοση του ευρωπαϊκού «πίνακα κατάταξης» παρουσιάστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 στις Βρυξέλλες παρουσία του ευρωπαϊκού επιτρόπου για την υγεία, Vytenis Andriukaitis. Οι Κάτω Χώρες παρέμειναν στην κορυφή, λαμβάνοντας 898 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000, και ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.
Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) θεωρείται κορυφαίο πρότυπο κοινής αξιολόγησης για τις επιδόσεις των εθνικών συστημάτων υγείας. Η κατάρτιση του σχετικού πίνακα γίνεται με βάση δημόσια στατιστικά στοιχεία, δημοσκοπήσεις ασθενών και ανεξάρτητες έρευνες που διεξάγει η Health Consumer Powerhouse Ltd, ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στη Σουηδία και αξιολογεί την απόδοση του τομέα υγείας στην Ευρώπη και τον Καναδά, με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος επιλογής των ασθενών και των καταναλωτών ως προς την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Η θέση που κατέλαβε η χώρα μας δεν μπορεί παρά να γεννά σοβαρούς προβληματισμούς. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την ολοένα και υψηλότερη απόδοση που εμφανίζουν τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία, έχοντας χάσει επτά βαθμούς στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης. Παρά το γεγονός, ότι η βρεφική θνησιμότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, σύλλογοι ασθενών αναφέρουν, ότι απειλούνται ακόμα και βασικά δικαιώματά τους.
Ο πρόεδρος του HCP και επικεφαλής της έρευνας, Δρ Arne Bjornberg, τόνισε τα εξής:
«Παρά την ελαφριά μείωση των δαπανών για την υγεία σε πολλές χώρες, οι γενικές επιδόσεις τους στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζουν να βελτιώνονται. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας δεν υπήρξε μείωση στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, στοιχείο που συμβάλλει ουσιωδώς στην υψηλή συχνότητα εμφάνισης επίμονων λοιμώξεων. Επίσης, οι δαπάνες στην Ελλάδα για φαρμακευτικά σκευάσματα συνεχίζουν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με περιορισμένη λήψη φθηνών γενόσημων φαρμάκων.»