12 αλλαγές στην υγεία

Facebooktwitterpinterest

Η ουσιαστική στήριξη των Δομών Υγείας, με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, με δημοκρατική αναδιάρθρωση των δομών του συστήματος, με στόχο «την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τις χιλιάδες οικογενειών και πολιτών, που τη στερήθηκαν, θύματα της βαρβαρότητας, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών», αλλά και «την καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού» αποτελούν τις προτεραιότητες στον χώρο της Υγείας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τις άμεσες αλλαγές για ένα «δημόσιο δωρεάν ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες», εξειδίκευσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αφού πρώτα έδωσε γλαφυρά την εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης.

«Οι μνημονιακές ”μεταρρυθμίσεις” αποδείχθηκαν ”φιάσκο”, δεν αντιμετώπισαν καμιά από τις βασικές παθογένειες του Συστήματος αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε αποκλεισμούς, μη κάλυψη των αναγκών και σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους πολίτες».

«Δεν είχαμε, τονίζει ο κ. Ξανθός, απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης και διεύρυνσης του ”ζωτικού χώρου” για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το ΕΣΥ σήμερα παρουσιάζει εικόνα ”βομβαρδισμένου τοπίου” με κλινικές, τμήματα και μονάδες στο όριο της λειτουργικής κατάρρευσης. Προσωπικό εξαντλημένο εργασιακά και οικονομικά. Τραγικές ελλείψεις υλικών και μέσων. Ανασφάλεια, απόγνωση και αναξιοπρέπεια των ασθενών. Σήμερα η ευχερής πρόσβαση σε γιατρό, ακόμα και η συνταγογράφηση των φαρμάκων έχουν γίνει πρόβλημα για πολύ κόσμο».

Οι ανασφάλιστοι

Ετσι, με ένα πλέγμα δώδεκα παρεμβάσεων το υπουργείο Υγείας θέλει όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη, με την κατάργηση χαρακτηριστικών «αγοράς» όπως το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, και την εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, θεσπίζεται η ελεύθερη πρόσβαση και των ανασφάλιστων σε εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία.

Με νοικοκύρεμα και ελέγχους για σπατάλες αναμένεται να εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι, καθώς στον φετινό προϋπολογισμό για την Υγεία έχει προβλεφθεί συνολικά ποσό 4,22 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία ανέρχεται στο 1,18 δισ. και η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσει τα 633 εκατ.

Σε σχέση με τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έκανε λόγο για «μεγάλο πάρτι στο φάρμακο». Η χώρα είχε τόσες συνταγές όσες «χώρες 40 εκατ. κατοίκων και δαπάνες κρατών τριπλάσιου μεγέθους», ανέφερε και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός σύγχρονο μοντέλου λειτουργίας στον χώρο του φαρμάκου.

Επίσης, επανέρχεται σε ισχύ διάταξη που καταργούσε την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ, ποσοστό 4,67% του χονδρεμπορικού κέρδους από την πώληση προϊόντων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα φαρμακεία χωρίς την παρεμβολή φαρμακαποθηκών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σπατάλης ο υπουργός ανέφερε αμοιβή 15 εκατ. σε Γερμανούς μελετητές για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα και υπουργικών αποφάσεων, εργασίες τις οποίες θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας υπάλληλοι του υπουργείου. Επίσης, το Δημόσιο πλήρωνε 4 εκατ. τον χρόνο ενοίκιο συν ένα εκατ. για συντήρηση στο πρώην Ολυμπιακό ακίνητο της Κηφισίας, που στέγαζε μόνο 15 υπαλλήλους. Ηδη οι υπάλληλοι μετακινήθηκαν στο κτίριο του ΕΚΑΒ.

Αλλαγή στη νομοθεσία

Επίσης, οι 800.000 ευρώ που χρειάζονται για την επισκευή 120 παροπλισμένων ασθενοφόρων θα εξασφαλισθεί από την πώληση «της περίφημης θωρακισμένης BMW και ενός πρωθυπουργικού αεροπλάνου», όπως τόνισε ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει εξαγγείλει και την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε οι τουρίστες να καταβάλλουν άμεσα τα νοσήλια ή τα εξέταστρα στη χώρα μας και όχι να αναμένεται η εξόφληση από το ασφαλιστικό τους ταμείο, με αποτέλεσμα, λόγω αδυναμιών στο σύστημα διασταύρωσης να χάνονται πόροι.

«Η νέα κυβέρνηση θα αγωνιστεί μαζί με τους ασθενείς, τους συγγενείς τους, τους επαγγελματίες της Υγείας αλλά και όλο τον ελληνικό λαό για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους καρκινοπαθείς οι οποίοι «αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους τα τελευταία χρόνια επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος της». Αυτοί σημείωσε «είναι μάρτυρες της κρίσης που βιώνουμε και μέτρο της ικανότητάς μας να την αντιμετωπίσουμε».

«Σε συνεργασία με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας Υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών», τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.