Μεσογειακή Διατροφή
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η μητέρα όλων των Διατροφών. Πηγή υγείας και μακροζωίας.
Η «Μεσογειακή Διατροφή», είναι γνωστή σε όλους μας, αφού τα τελευταία χρόνια φιγουράρει σχεδόν σε κάθε σελίδα περιοδικού, ως ένα πρότυπο διατροφικού μοντέλου. Τι είναι όμως η Μεσογειακή Διατροφή;
Το Μεσογειακό μοντέλο Διατροφής έχει τις βάσεις του στις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου, και πιο συγκεκριμένα στον Ελλαδικό και Ιταλικό χώρο. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής εντοπίζονταν αρχικά στην περιοχή της Κρήτης.
Ο όρος, βέβαια, Μεσογειακή Διατροφή, ως φράση- κλειδί στην επιστήμη της Διαιτολογίας, διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Λίγο αργότερα, το 1993, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για τις Μεσογειακές Διατροφές, με αντικείμενο εργασιών τη διάκριση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αποφασίστηκε πως η παραδοσιακή Μεσογειακή κουζίνα πρέπει να ενταχθεί στα πρότυπα των διατροφικών μοντέλων, ως πρόταση υγιεινής διατροφής.
Αργότερα, το 1995, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημιούργησαν για πρώτη φορά την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής», που είναι ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιείται παγκοσμίως, σε μεγάλη κλίμακα, από Διαιτολόγους και Ιατρούς.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι το γιατί θεωρείται τόσο σημαντική διατροφική πρόταση, ώστε συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλους, ως σύμμαχος υγείας και μακροζωίας;
Η απάντηση είναι απλή.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό μοντέλο που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα του εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία κι αντιοξειδωτικά αλλά και τις βιταμίνες που χρειάζονται, ώστε να αναπτυχθεί ομαλά και να μακροημερεύσει.
Το μοντέλο στηρίζεται στην ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, που περιέχονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ψωμί και τους ξηρούς καρπούς, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται από πληθώρα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα κι τα τυριά.
Επιπλέον, προτείνει την κατανάλωση ψαριών και πουλερικών σε ικανοποιητικές ποσότητες, ενώ περιορίζει την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση της χοληστερόλης, ως κύριο αίτιο των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Τελευταίο και σημαντικότερο όλων είναι φυσικά, το ελαιόλαδο, που κατέχει αρχηγική θέση στη Μεσογειακή Διατροφή, καθώς είναι η κυριότερη πηγή λιπαρών που εμπεριέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Φυσικά, ο τρόπος αλλά και η συχνότητα με την οποία θα καταναλωθούν όλες οι παραπάνω κατηγορίες τροφών, είναι σε συνάρτηση με την Μεσογειακή Πυραμίδα, ένα σχηματικό μοντέλο που κατατάσσει τις προαναφερθείσες τροφές με βαθμό προτεραιότητας κι προτίμησης σε ημερήσια δοσολογία.
Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει κανείς ακολουθώντας τη Μεσογειακή Διατροφή;
Πάρα, μα πάρα πολλά!
Σε αναρίθμητες κλινικές αλλά και επιδημιολογικές μελέτες, ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής αποδείχθηκε σημαντικότατος. Η αφθονία των θρεπτικών συστατικών και του ελαιόλαδου σε συνάρτηση με την ορθή αναλογία των γευμάτων, στάθηκαν ο καλύτερος σύμμαχος για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών κλινικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση κι άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι στομαχικές κι οι γαστρεντερολογικές διαταραχές, ακόμη και διάφορες δερματοπάθειες.
Σε πολύ πρόσφατες δε, εργαστηριακές έρευνες, αποδείχθηκε ότι, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο προωθούν τη δημιουργία αντισωμάτων ενώ παράλληλα η συστηματική κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών, δηλαδή τροφών που περιέχουν ουσίες που προλαμβάνουν ή καθυστερούν την οξείδωση των κυττάρων, προφυλάσσει από την πρόωρη γήρανση και εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που το Μεσογειακό μοντέλο Διατροφής είναι για εμάς τους Έλληνες, τόσο γνώριμο.
Στη Ελληνική κουζίνα μπορούμε να βρούμε μια τεράστια ποικιλία συνταγών που βασίζονται στο παραπάνω μοντέλο διατροφής.
Εν ολίγοις, είναι κομμάτι της κουλτούρας μας να τρώμε καλά και να ζούμε υγιεινά, και είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε την απομάκρυνσή μας από τα δυτικά διατροφικά πρότυπα, που θέτουν αναμφίβολα την υγεία μας σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.