Οι γυναίκες με σύνδρομο Sjogren, μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία

Facebooktwitterpinterest

Οι γυναίκες ασθενείς με πρωτοπαθές σύνδρομο Sjogren, δεν αποκλείεται να βιώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό σεξουαλική δυσλειτουργία σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Rheumatology.

Τo πρωτοπαθές σύνδρομο Sjogren, (PSS) είναι η δεύτερη πιο συχνή συστημική αυτοάνοση ασθένεια πίσω από ρευματοειδή αρθρίτιδα, με τις γυναίκες ασθενείς να υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών με αναλογία 9:1.

Οι ασθενείς που πλήττονται συχνά αντιμετωπίζουν ξηρότητα των ματιών και του στόματος μαζί με μια σειρά από άλλα συμπτώματα όπως η υπερβολική κόπωση και η αρθρίτιδα. Υπάρχει επίσης υψηλός βαθμός κολπικής ξηρότητας και δύσκολη και επώδυνη σεξουαλική επαφή για τις γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο σε συνδυασμό με τα συμπτώματα που απαντώνται και σε ρευματικές νόσους, όπως ο πόνος, η δυσκαμψία, η αρνητική εικόνα για το σώμα, το άγχος, η μειωμένη λίμπιντο και παρενέργειες από τις θεραπείες.

Η Jolien F. van Nimwegen και οι συνεργάτες της από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία, συνέκριναν την σεξουαλική λειτουργία και τη σεξουαλική δυσφορία γυναικών με το σύνδρομο Sjogren με την κατάσταση υγιών γυναικών. Στη μελέτη τους εξέτασαν 46 γυναίκες με PSS και 43 γυναίκες υγιείς, με τις συμμετέχουσες να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία, τις σεξουαλικές τους αγωνίες, τα επίπεδα κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης.

Οι γυναίκες με PSS σημείωσαν σημαντικά χειρότερες βαθμολογίες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα επιθυμίας, διέγερσης, οργασμού, λίπανσης και πόνου κατά τη συνουσία, σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες, υποδεικνύοντας ένα υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής δυσλειτουργίας (56%-27%).

Επιπλέον, οι ασθενείς με PSS είχαν σημαντικά μεγαλύτερη δυσφορία που σχετίζεται με την σεξουαλική λειτουργία και κάποιες απ’ αυτές ήταν λιγότερο ενεργές σεξουαλικά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (76%-93%). Η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σχετίστηκε με περισσότερα συμπτώματα, μειωμένο κίνητρο για σεξ, υψηλότερα επίπεδα ψυχικής κόπωσης, συμπτώματα κατάθλιψης και δυσαρέσκειας μέσα στη σχέση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 67% των ασθενών ποτέ δεν συζήτησαν το θέμα της σεξουαλικής τους δυσλειτουργίας με τον ρευματολόγο τους παρά το γεγονός ότι το 58% απ’ αυτές είχαν όντως σημαντικό πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

«Η σεξουαλική υγεία των ασθενών με ρευματικά νοσήματα συχνά παραμελείται, καθώς οι ασθενείς και οι γιατροί αφενός δεν συζητούν για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων που μπορεί να έχουν προκύψει, αφετέρου δεν είναι ακόμα διαθέσιμες πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες. Ωστόσο, η απλή αναγνώριση των συμπτωμάτων και η συζήτηση με έναν ρευματολόγο μπορεί να βοηθήσει τις ασθενείς να αντιμετωπίσουν τα σεξουαλικά τους προβλήματα. Αν είναι απαραίτητο, μπορούν να επισκεφτούν έναν σεξολόγο ή έναν γυναικολόγο. Η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν πρέπει να αγνοείται στις ασθενείς με PSS», επισημαίνει η Jolien van Nimwegen.

http://www.medinova.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.