Τα μικρά, συχνά γεύματα βοηθάνε στο αδυνάτισμα;

Facebooktwitterpinterest

Εγώ ο ίδιος όταν θέλω να χάσω μερικά κιλά αναζητώ την καλύτερη δυνατή συμβουλή. Το ίδιο κάνω και για τους ασθενείς μου, ψάχνω την πιο επίκαιρη και αποτελεσματική συνάμα σύσταση. Το πρόβλημα με το ‘επίκαιρή’ είναι ότι δεν πρέπει να εννοούμε συρμός ή μόδα. ‘Επίκαιρο’ είναι αυτό που ταιριάζει με την παρούσα κατάσταση, που ταιριάζει τελικά μάλλον σε εμένα… Μάλιστα, αυτό το τελευταίο το κρατάμε θα μάς χρησιμεύσει στο τέλος..

Αυτήν την εποχή, λοιπόν, που αποφάσισα να χάσω κιλά, αναρωτιέμαι αν ο αριθμός των γευμάτων μέσα σε μια μέρα διαφοροποιεί τη δυνατότητα μου για απώλεια βάρους.

Όλοι έχουμε ακουστά πλέον την εξής σύσταση: «Τρώγε τρία γεύματα την ημέρα και το πρωινό είναι το πιο σημαντικό».

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γευμάτων 6 έως 14 (!) φορές την ημέρα είναι πιο αποτελεσματική για την υπόθεση απώλεια βάρους, καθώς ενθαρρύνει μια (σταθερή) αίσθηση πληρότητας, που καταστέλλει την όρεξη. Τρώγοντας κανείς τόσο συχνά περιορίζει την πιθανότητα να πεινάσει, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, αλλά και την ταχύτητα απώλειας βάρους.

Από την άλλη πλευρά (πάντα υπάρχει αυτή), ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση του αριθμού των γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα (αύξηση βάρους), καθώς όσο πιο πολλές φορές τρώει κανείς, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να κάνει υπερφαγία.

Είπα το εξής τότε: «θα μελετήσω 5 καλές μελέτες σχετικά με το ζήτημα και θα αποφασίσω».

Λοιπόν, 4 στις 5 μελέτες προτάσσουν ως καλύτερη λύση τα μικρά συχνά γεύματα, ως καλύτερη επιλογή για απώλεια βάρους.

Όμως, υπάρχει ένα μικρό ανακύπτον ζήτημα. Δεν υπάρχει καθορισμός του τι συνιστά ένα γεύμα ή σνακ. Η μια έρευνα έλεγε ότι σνακ είναι τρόφιμο 50 θερμίδων, μια άλλη έλεγε ότι σνακ είναι το γεύμα που τρώμε εντός 15 λεπτών, ενώ μια τρίτη έρευνα έλεγε ’φάτε 3 γεύματα και 3 σνακ την ημέρα’, χωρίς να παρέχονται τα μεγέθη τους.

Με τέτοιες περιγραφές/ερμηνείες καθίσταται δύσκολη η σύγκριση μελετών. Απαιτείται λοιπόν περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα και είναι χρήσιμο να εξεταστεί η ποιότητα των καταναλισκόμενων γευμάτων.

Ουφ, πόσες φορές έχετε ακούσει αυτό το ‘απαιτείται περισσότερη έρευνα…’;

Έχετε ένα δίκαιο, αλλά έτσι είναι η διατροφή μας. Είναι μια καινούργια επιστήμη με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα το πόσο μπορούμε να λέμε ‘επιστήμη της διατροφής’ είναι ένα άλλο θέμα, καθώς δύσκολα μπορεί να αποκαλέσει κανείς επιστήμη κάτι που όντας σε εμβρυικό στάδιο έχει αμφισβητήσιμα αποτελέσματα όταν εξετάζεται. Ίσως επιστήμη της διατροφής να πρέπει να εννοούμε τον επιστημονικό τρόπο σκέψης από τον οποίο πρέπει να διέπεται.

Μην την κακολογούμε, μάς δίνει το δικαίωμα, στην παρούσα, να κάνουμε τη δοκιμασία και να δώσουμε τη ‘μαρτυρία’ μας για το αν μάς κάνουν ή όχι τα πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. Πρέπει να παραδεχτούμε διαιτολόγοι και πολίτες ότι δεν υπάρχει “one size fits all” πλάνο διατροφής.

Κατακλείδα

Ας πειραματιστούμε λοιπόν, ας δούμε τι ταιριάζει στον καθένα από εμάς, αρκεί να είμαστε παρατηρητικοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Να τι πρέπει να εννοούμε ‘επίκαιρη’ διατροφή για εμάς. Πρέπει να εννοούμε αυτή που μας ταιριάζει και που συμφωνεί με βασικές αρχές διαιτητικές (μακριά από ανορθόδοξες κι ‘επώνυμες’ δίαιτες!).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.