Κύηση
Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος της ζωής της γυναίκας κατά την οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται σε οργανισμό έξι περίπου δισεκατομμυρίων κυττάρων, το έμβρυο. Αυτή η χρονική περίοδος διαρκεί περίπου 280 ημέρες ή 40 εβδομάδες .
Οι εμβρυολόγοι χρονολογούν τις αλλαγές σε ημέρες ή εβδομάδες από τη γονιμοποίηση . Οι κλινικοί μαιευτήρες, χρησιμοποιούν ως δείκτη ανάπτυξης την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως, που συνήθως λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες πριν την γονιμοποίηση, και αναφέρονται σε εβδομάδες κυήσεως.
Πλείστες μεταβολές συμβαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο ανατομικές όσο και λειτουργικές. Οι μεταβολές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας είναι δραματικές, ιδιαίτερα της μήτρας , το μέγεθος της οποίας αυξάνει από τα 7 εκ. στα 35 εκ. στο τέλος της εγκυμοσύνης. Σχεδόν όλα όμως τα συστήματα της γυναίκας παρουσιάζουν μεγαλύτερες ή μικρότερες λειτουργικές μεταβολές. Ο μεταβολισμός, το γαστρεντερικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, οι μαστοί, το ουροποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα, παρουσιάζουν αξιοθαύμαστες μεταβολές απαραίτητες για την ανάπτυξη του κυήματος, την πρόοδο της εγκυμοσύνης και την επιβίωση του νεογνού.
Το έμβρυο σε συνδυασμό με τον πλακούντα δημιουργεί μια ενιαία μονάδα, την εμβρυοπλακουντιακή μονάδα, με την μήτρα η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωση του. Συγχρόνως όμως προκαλεί σημαντικές μεταβολές στις φυσιολογικές λειτουργίες της μητέρας. Μία από τις μείζονες διαφορές μεταξύ ένδο- και εξωμήτριας ζωής οφείλεται στο ρόλο του πλακούντα. Αυτός, και όχι οι πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και οι νεφροί, παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο, τη διατροφή του και εκτελεί την εκκριτική του λειτουργία.
Η εγκυμοσύνη χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, εννοώντας με αυτό τη συστηματική παρακολούθηση της γυναίκας και του αναπτυσσόμενου εμβρύου, σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο έγκαιρα ανακαλύπτονται προϋπάρχουσες ασυμπτωματικές ή πολύ συχνά πρωτοεμφανιζόμενες παθολογικές καταστάσεις , που μπορεί άμεσα να επηρεάσουν την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.
Σήμερα διαθέτουμε πληθώρα εργαστηριακών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση της κακής ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου και γενικά τον έλεγχο της ενδομήτριας κατάστασής του.
Μεταβολές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας
Παθολογικές καταστάσεις στην κύηση
Εργαστηριακές & Παρακλινικές γυναικολογικές εξετάσεις