Δύο νέες ελπιδοφόρες θεραπείες στη μάχη κατά του επιθετικού καρκίνου των ωοθηκών!
Ένα πειραματικό εμβόλιο και ένα φάρμακο που είναι ήδη διαθέσιμο, φαίνεται να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης του προηγμένου σταδίου καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη έρευνα που έγινε μόλις σε 31 ασθενείς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προσθήκη ενός εμβολίου στην βασική θεραπεία απέτρεψε την υποτροπή των γυναικών με προχωρημένου καρκίνο ωοθηκών. Στη δεύτερη περίπτωση, γυναίκες που έπασχαν από υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών όταν πήραν μπεβασιζουμάμπη (bevacizumab) μετά την χειρουργική αντιμετώπιση και τη χημειοθεραπεία, ανεστάλη η πρόοδος της νόσου.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη μελέτη σκοπός ήταν να αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας FANG. Το εμβόλιο απεδείχθη τόσο αποτελεσματικό στην καθυστέρηση της επανεμφάνισης του καρκίνου που η μελέτη τερματίστηκε πρόωρα.
Συγκεκριμένα, 11 γυναίκες με τυχαία επιλογή είχαν υποβληθεί στο κλασσικό θεραπευτικό σχήμα, δηλαδή χειρουργική και χημειοθεραπεία. Άλλες 20 έκαναν την κλασσική θεραπεία και στη συνέχεια μια μηνιαία ένεση του εμβολίου, από τέσσερις έως 12 μήνες.
Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας επανεμφάνισαν καρκίνο μετά από 14 μήνες. Αντιθέτως, στη δεύτερη ομάδα, οι περισσότερες ασθενείς ξεπέρασαν το διάστημα αυτό χωρίς υποτροπή.
Η μελέτη αυτή τη στιγμή έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση, με συγκρότηση δείγματος 400 ασθενών.
Το εμβόλιο FANG είναι ένα παράδειγμα ανοσοθεραπείας που μελετούν οι επιστήμονες για την θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών. Οι ανοσοθεραπείες γενικά στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διάφορες μορφές καρκίνου.
Το FANG είναι εξατομικευμένο εμβόλιο, καθώς χρησιμοποιεί κύτταρα από τον καρκινικό όγκο του ασθενή. Δρα διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, και μπλοκάρει τις πρωτεΐνες που βοηθούν τον όγκο να εισβάλλει στο ανοσοποιητικό.
Στη δεύτερη μελέτη, πήραν μέρος 748 γυναίκες με υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών, η πρόγνωση του οποίου είναι πολύ κακή. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της προσθήκης της μπεβασιζουμάμπης, στην χειρουργική και χημειοθεραπεία της νόσου.
Η μπεβασιζουμάμπη είναι ήδη εγκεκριμένη σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη θεραπεία του υποτριάζοντα καρκίνου των ωοθηκών που έχει αναπτύξει αντοχή στην θεραπεία με πλατίνα.
«Ωστόσο, στη μελέτη πήραν μέρος και γυναίκες που ήταν ακόμη ευαίσθητες στην πλατίνα», εξηγεί ο Δρ Ρόμπερτ Κολεμαν από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο MD Anderson Cancer Center στο Τέξας.
Οι μισές λοιπόν ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντιμετώπιση και μετά χημειοθεραπεία και οι άλλες μισές στο ίδιο σχήμα μαζί με λήψη μπεβασιζουμάμπης.
Εν τέλει, η δεύτερη ομάδα επιβίωσε περισσότερο, 42 μήνες έναντι. Επίσης για 14 μήνες δεν εμφάνισαν εξέλιξη του καρκίνου, έναντι των 10 μηνών της πρώτης ομάδας.
Ο Δρ Κρισχνανσου Τεβαρι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, εξηγεί ότι ο καρκίνος των ωοθηκών δεν έχει συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση και στα πρώιμα στάδιά του δεν προκαλεί συμπτώματα ή εκδηλώνεται με πόνο στην κοιλιακή χώρα ή φούσκωμα. Αυτό έχει ως συνέπεια, όταν τίθεται η διάγνωση ο όγκος να έχει ήδη δώσει μεταστάσεις και σε άλλα όργανα. Κι ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες είναι αποτελεσματικές, συχνά ο καρκίνος επανεμφανίζεται.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή