5 υπερτροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας
Για τη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αυτά τα τρόφιμα υπόσχονται να εξασφαλίσουν την υγεία σας
Σύμφωνα με τα λόγια του Γκάντι, «Η υγεία είναι πλούτος και όχι κομμάτια χρυσό και ασήμι». Οι τροφές που επιλέγουμε να φάμε έχουν τεράστια σημασία για την υγεία μας. Εδώ παρουσιάζουμε πέντε από τα αγαπημένες, εύκολες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά σούπερ τροφές, που θα βοηθήσουν τη διατροφή σας να γίνει ευεργετική για την υγεία σας.
Σπόροι κολοκύθας
Η γεύση και η ευκολία αρκούν για να κατατάξουν τους σπόρους κολοκύθας ως μια σούπερ τροφή – είναι τόσο εύκολο να τους πασπαλίζουμε πάνω από την σαλάτα και τη σούπα ή να τους καβουρδίζουμε ελαφριά πάνω σε ένα στεγνό τηγάνι – όχι περισσότερο από 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, έτσι ώστε να μην πειραχθούν τα ωμέγα 3 και 6 που περιέχουν. Αυτά τα υγιή λίπη, καθώς και η γενναιόδωρη συγκέντρωση βιταμίνης Ε και ψευδάργυρου, τα καθιστά τέλεια τροφή για το δέρμα σας! Από όλους τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, οι σπόροι κολοκύθας έχουν τις περισσότερες φυτοστερόλες – ένα φυσικό συστατικό με ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.
Κόκκινο λάχανο
Αδίκως πολλοί ειδικοί απέρριπταν το κόκκινο λάχανο στο παρελθόν. Κρατήστε στο ψυγείο σας λίγο κόκκινο λάχανο να το φάτε ως σνακ ή στις σαλάτες σας. Το ζωντανό κόκκινο χρώμα και η απίστευτα φρέσκια, τραγανή υφή το καθιστούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό λαχανικό όπως και το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ινδόλες, οι οποίες είναι γνωστές για την απενεργοποίηση καρκινογόνων ουσίών. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι έχουν φήμη για τη δραστική μείωση του κινδύνου του καρκίνου! Η κόκκινη ποικιλία θα σας δώσει επίσης μια υγιή δόση ανθοκυανινών, την φυτική χρωστική ουσία που κάνουν βατόμουρα μπλε.
Αβοκάντο
Τόσοι πολλοί άνθρωποι φοβούνται το αβοκάντο επειδή πιστεύουν ότι είναι παχυντικό. Και όμως, τα λίπη που περιέχονται σε αυτό το σούπερ τρόφιμο είναι τα υγιή μονοακόρεστα λίπη, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μεταξύ αυτών είναι οι λεγόμενες φυτοστερόλες, οι οποίες έχουν ισχυρά αντι-φλεγμονώδη οφέλη. Αυτό το μοναδικό και κρεμώδες τρόφιμο – θαύμα περιέχει μια μυριάδα άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης – ενός αντιοξειδωτικού που συνδέεται με τα μάτια και την υγεία του δέρματος – φυλλικού οξέως, βιταμίνης Ε, καθώς και υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, που το καθιστά ένα ιδανικό συστατικό για την τόνωση των θρεπτικών ποτών σας.
Παντζάρι
Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν σχετικά με τα τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τα παντζάρια από τα καλύτερα. Είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα, μια χημική ουσία που είναι γνωστό ότι διαστέλλουν τις αρτηρίες και να μειώνει την πίεση του αίματος. Για τον ίδιο λόγο, το παντζάρι έχει συνδεθεί με αυξημένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και πιθανώς την πρόληψη από την άνοια. Το βαθύ κόκκινο χρώμα τους, σηματοδοτεί μια πλούσια συγκέντρωση betalains, ενός φυτοθρεπτικού με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη δράση και ιδιότητες αποτοξίνωσης.
Σκούρα σοκολάτα
Η σοκολάτα πλούσια σε κακάο (εφ ‘όσον είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη – ελέγξτε την ετικέτα) έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μειώνοντας την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, τα οποία προκαλούν το αίμα να πήξει. Πρόσφατη έρευνα συνδέει τη σκούρα σοκολάτα με το «μικροβίωμα του εντέρου» είναι ιδιαίτερα συναρπαστική. Τα βακτήρια του εντέρου μας είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της τροφής που τρώμε και αυτού που αποκομίζουμε από αυτήν την τροφή και φαίνεται ότι τα εντερικά βακτήρια αγαπούν τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας, μετατρέποντάς τα σε ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις.