Ο καρκίνος του νεφρού προλαμβάνεται.

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του νεφρού παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 50 έτη και ειδικά στους άντρες, η συχνότητα είναι διπλάσια από ό,τι στις γυναίκες. Δυστυχώς, δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια, γεγονός που καθιστά τη διάγνωσή του δύσκολη.

Κάθε αλλαγή στο χρώμα των ούρων λόγω παρουσίας αίματος, καθώς και αίσθημα βάρους ή ήπιος βαθύς πόνος στις περιοχές των νεφρών θα πρέπει άμεσα να ελέγχονται από τον ουρολόγο. Άλλα συμπτώματα στην εξέλιξη της νόσου είναι η δεκατική πυρετική κίνηση (δέκατα) και αίσθημα κόπωσης.

Από μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί ο καρκίνος του νεφρού είναι:

• Κάπνισμα: Οι καπνιστές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και το χρονικό διάστημα όπου καπνίζει κάποιος.

• Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό.

• Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η μη ελεγχόμενη υπέρταση έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με την εμφάνιση καρκίνου του νεφρού.

• Διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικού λίπους και τηγανητών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού. Από την άλλη πλευρά, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση.

• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του νεφρού: Τα άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του νεφρού αντιμετωπίζουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

• Αιμοκάθαρση: Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας για πολλά χρόνια έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Η λήψη μέτρων που βελτιώνουν την υγεία μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής του:

• Αποφύγετε ή διακόψτε το κάπνισμα.
• Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Η παχυσαρκία, ιδίως στις γυναίκες, είναι ένας εξακριβωμένος παράγοντας κινδύνου και περίπου το 25% των νέων περιστατικών καρκίνου του νεφρού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδονται σε αυτήν.
• Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, λίπους ή πρωτεϊνών.
Εφαρμόστε υγιεινή διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
• Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας.
• Αποφύγετε την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.
Όπως άσβεστο, κάδμιο και βενζίνη. Στον χώρο εργασία σας, χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες).

Πηγή: Ινστιτούτο μελέτης ουρολογικών παθήσεων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.