Time lapse παρακολούθηση των εμβρύων
Πρόκειται για έναν ειδικά σχεδιασμένο επωαστή που παρακολουθεί και καταγράφει συνεχώς σε video κάθε ένα έμβρυο χωριστά επί 24ώρου βάσης, από την ώρα της γονιμοποίησης έως την εμβρυομεταφορά. Το βίντεο του συστήματος είναι συνδεδεμένο με το λογισμικό υπολογιστή ή smartphone, από όπου γίνεται και η παρακολούθηση των εμβρύων.
Με τη μέθοδο time lapse μπορούμε:
- να γνωρίζουμε κάθε χρονική φάση των κυτταρικών διαιρέσεων, να εντοπίζουμε θραύσματα στα κύτταρα και να καταγράφουμε το ποιο σημαντικά γεγονότα στην in vitro καλλιέργεια εμβρύων,
- να κάνουμε καλύτερη επιλογή εμβρύων: μέχρι τώρα έπρεπε να αφήσουμε τα έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, το οποίο είχε κινδύνους. Τώρα μπορούμε να κάνουμε την επιλογή αυτή εντελώς ακίνδυνα,
- να ελέγξουμε οποτεδήποτε τα έμβρυα που βρίσκονται μέσα στον κλίβανο, χωρίς να βρισκόμαστε στο εργαστήριο και χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε τους κλιβάνους, μια και μπορούμε να κάνουμε χρήση του λογισμικού σε απομακρυσμένο χώρο ή στο smartphone.
Η μέθοδος time lapse έχει πρακτικά αλλάξει το τρόπο με τον οποίο διδάσκονται εμβρυολογία οι βιολόγοι, μια και έχουμε μεταπηδήσει από την στατική εμβρυολογία στην εποχή της δυναμικής εμβρυολογίας. Μελέτες δείχνουν ότι είναι σημαντικό να καταγράψουμε τους χρόνους της πρώτης και δεύτερης κυτταρικής διαίρεσης, καθώς συσχετίζεται με την περαιτέρω ανάπτυξη και ποιότητα των εμβρύων. Επίσης μπορούμε πλεόν να καταγράψουμε τα θραύσματα (fragmentation) στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων. Το time lapse έδειξε ότι τα περισσότερα θραύσματα είναι αναστρέψιμα και επαναπορροφούνται κατά μέσο όρο σε 9 ώρες, και ότι τα θραύσματα που συμβαίνουν σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα έχουν υψηλή επιρροή στην in vitro ανάπτυξη των εμβρύων. Η κλασσική καθημερινή «στατική» παρακολούθηση αποτυγχάνει να ανιχνεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θραυσμάτων.
Ο Δρ Ιωαννίδης εφαρμόζει πλέον τη μέθοδο αυτή στην πλειονότητα των περιστατικών του με άριστα αποτελέσματα.