Αντιμετώπιση του εμέτου στο σκύλο και στη γάτα
Οδηγίες για το σπίτι
Η θεραπεία του εμέτου στο σκύλο και στη γάτα εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί. Ο έμετος είναι σύμπτωμα πάθησης και όχι πάθηση αυτή καθαυτή.
Αν ανησυχείτε για τη σοβαρότητα των εμετικών επεισοδίων ή για την αιτία τους, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Ζώα που κάνουν συχνά έμετο μπορεί να αφυδατωθούν αφού χάνουν υγρά και ηλεκτρολύτες.
Η θεραπεία στο σπίτι είναι κατάλληλη μόνο για φυσιολογικά και υγιή, κατά τα άλλα, ζώα που δεν έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τον έμετο. Ζώα μικρά ή μεγάλα σε ηλικία και ζώα με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας είναι λιγότερο ικανά να ανταποκριθούν στην απώλεια υγρών λόγω του εμέτου.
Αρχικά, θα πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα στο στόμαχο να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 12 ώρες απομακρύνοντας από το ζώο κάθε πηγή φαγητού και νερού. Αν με αυτόν τον τρόπο ο έμετος σταματήσει, τότε μπορείτε να επιτρέψετε στο ζώο να γλύφει κύβους πάγου κάθε 3-4 ώρες. Αν το ζώο εξακολουθεί να μην εκδηλώνει έμετο, μπορείτε να του προσφέρετε ¼ με ½ της κούπας νερό, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου, κάθε 2-3 ώρες.
Μετά την πάροδο 12 ωρών χωρίς την εκδήλωση εμέτου μπορείτε να ξεκινήσετε τη χορήγηση ελαφρών γευμάτων όπως γεύμα που αποτελείται από δύο μέρη βρασμένο ρύζι και ένα μέρος βρασμένο κοτόπουλο. Άλλες τροφές που μπορούν να χορηγηθούν είναι το cottage cheese, noodle με κοτόπουλο, και σούπα κοτόπουλου με ρύζι. Ξεκινήστε προσφέροντας 1-2 κουταλιές τις σούπας κάθε 2-3 ώρες. Αυξήστε την ποσότητα τις επόμενες δύο ημέρες και επιστρέψτε σταδιακά στη χορήγηση της συνηθισμένης τροφής.
Σταματήστε τη χορήγηση κάθε ποσότητας φαγητού και νερού και αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:
- Ο έμετος συνεχίσει παρά το ότι το ζώο δεν έχει λάβει τροφή και νερό για αρκετές ώρες.
- Ο έμετος επανεμφανιστεί κατά την προσπάθεια να χορηγηθεί τροφή και νερό μετά την πάροδο των 12 ωρών.
- Ο έμετος συνοδεύεται από διάρροια.
- Ο έμετος περιέχει κόκκινο αίμα ή υλικό που μοιάζει με κόκκους καφέ (αίμα προερχόμενο από το στόμαχο).
- Το ζώο φαίνεται άρρωστο και εμφανίζει κατάπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας.
Πηγή: www.vetmenow.gr