«Είναι μύθος ότι αδυνατίζει η γυμναστική», υποστηρίζουν τρεις επιστήμονες
«Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τον μύθο της σωματικής αδράνειας και της παχυσαρκίας: δεν μπορείς να καταπολεμήσεις με άσκηση την κακή διατροφή».
Με αυτό τον τίτλο, τρεις επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική δημοσιεύουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM) ένα άρθρο που αμφισβητεί όλες τις επίσημες συστάσεις των τελευταίων δεκαετιών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Όπως γράφουν οι τρεις επιστήμονες, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να παίζει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, η άνοια και ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά ο ρόλος της στην πρόληψη της παχυσαρκίας είναι ελάχιστος.
«Τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς εκτινάχθηκε η παχυσαρκία στα ύψη, ελάχιστα άλλαξαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στους δυτικούς πληθυσμούς», υποστηρίζουν. «Επομένως, υπαίτιο… είναι απ’ ευθείας το είδος και οι ποσότητες των θερμίδων που καταναλώνουμε».
Οι τρεις ειδικοί κατηγορούν την βιομηχανία τροφίμων ότι συντηρεί την άποψη πως η γυμναστική μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της ανθυγιεινής διατροφής, χρησιμοποιώντας τακτικές «τρομακτικά όμοιες» με εκείνες των καπνοβιομηχανιών.
«Η βιομηχανία καπνού κατόρθωσε με επιτυχία να καθυστερήσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για 50 χρόνια από την εποχή που δημοσιεύθηκαν οι πρώτες μελέτες για τη συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα», γράφουν.
«Το σαμποτάζ αυτό επετεύχθη με τη χρήση της εταιρικής στρατηγικής της άρνησης, των αμφιβολιών, της σύγχυσης του κοινού και τελικά με την εξαγορά της αφοσίωσης των επιστημόνων που κάμφθηκαν, με κόστος εκατομμύρια ζωές», γράφουν.
Όπως υποστηρίζουν, συμφέρει τις εταιρείες τροφίμων η προώθηση του μηνύματος «όλες οι θερμίδες μετράνε», αλλά αυτό είναι λανθασμένο, διότι σημασία έχει και η προέλευση των θερμίδων.
«Οι θερμίδες της ζάχαρης ευνοούν την αποθήκευση λίπους και την πείνα. Οι θερμίδες των λιπών προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας», εξηγούν. «Το μήνυμα της δημόσιας υγείας για την δίαιτα και την άσκηση, και για τη σχέση τους με τις επιδημίες του τύπου 2 διαβήτη και της παχυσαρκίας, έχει αλλοιωθεί από τα οργανωμένα συμφέροντα».
Οι τρεις επιστήμονες λένε ακόμα πως «η επιστράτευση διασημοτήτων για την προώθηση ροφημάτων με ζάχαρη και η συσχέτιση των πρόχειρων φαγητών με τα σπορ, πρέπει να σταματήσουν».
Και αυτό, διότι αυτού του είδους οι συσχετίσεις είναι «παραπλανητικές και αντιεπιστημονικές», και έχουν ως στόχο να «σαμποτάρουν τις αποτελεσματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η φορολογία των ροφημάτων με ζάχαρη και η απαγόρευση της διαφήμισης των πρόχειρων φαγητών».
Και καταλήγουν λέγοντας πως «οι υγιεινές επιλογές πρέπει να γίνουν εύκολες επιλογές» και «επομένως, οι χώροι υγείας και τα γυμναστήρια πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, απαγορεύοντας την πώληση ροφημάτων με ζάχαρη και πρόχειρων φαγητών στις εγκαταστάσεις τους».
Οι τρεις επιστήμονες που υπογράφουν το άρθρο είναι οι δρες Αseem Malhotra, επεμβατικός καρδιολόγος στο Τμήμα Καρδιολογίας του Νοσοκομείου Frimley Park, Timothy Noakes, καθηγητής Επιστήμης της Ασκήσεως στο Τμήμα Ανθρώπινης Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, και Stephen Phinney, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις.
Αντιδράσεις
Με τις απόψεις αυτές διαφώνησαν άλλοι ειδικοί, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι ριψοκίνδυνο να υποτιμά κανείς τον ρόλο της άσκησης.
Μάλιστα ο καθηγητής Μαρκ Μπέικερ, από την αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας (το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής – NICE) που συνιστά «καλά ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα» για αδυνάτισμα, είπε ότι θα ήταν «βλακώδες» να διαγραφεί η σημασία της άσκησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ίαν Ράιτ, γενικός διευθυντής της βρετανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων & Ποτών (FDF) είπε ότι «τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας δεν είναι διαφημιστική εκστρατεία ή συνωμοσία της βιομηχανίας τροφίμων. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμπεριλαμβάνει και ισορροπημένη διατροφή και άσκηση».