2 κιλά χοιρινή σπάλα με κόκκαλο
λεμονόφυλλα ή τη φλούδα από 6 λεμόνια
1 φλιτζάνι του τσαγιού Χωριό ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές
7 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση
- Ανοίγουμε τρύπες στα χοντροκομμένα κομμάτια της σπάλας και βάζουμε αλάτι, πιπέρι και από 1 σκελίδα σκόρδο.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και στη συνέχεια βάζουμε το χοιρινό πάνω σε μια σκάρα και από κάτω ένα ταψί με νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 C για τουλάχιστον 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Όταν το κρέας ροδίσει και ψηθεί εντελώς καλά, αδειάζουμε τα υγρά από το ταψί.
- Σ’ ένα πήλινο σκεύος τοποθετούμε βότανα ψιλοκομμένα και τους βάζουμε φωτιά. Τα αφήνουμε να καούν για 1-2 λεπτά, σβήνουμε και βάζουμε αμέσως από πάνω τη σκάρα με το κρέας έτσι ώστε να καπνιστεί πολύ.
- Αν δεν καούν τα βότανα τελείως, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να καπνιστεί καλά το κρέας.
- Απλώνουμε σε μια λεία επιφάνεια 2-3 λαδόκολλες, σκορπάμε μερικά λεμονόφυλλα και τοποθετούμε πάνω το κρέας ζεστό.
- Το κλείνουμε αμέσως σφιχτά και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σερβίρεται κρύο με άφθονη σαλάτα.