½ κιλό αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας Χωριό ελαιόλαδο Αειφόρο
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη Χωριό Γραβιέρα Ώριμη ή Μακράς Ωρίμανσης, ή Χωριό Ποικιλία τριμμένων τυριών (προαιρετικά)
αλάτι
εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια σκληρή και ομοιογενή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά περίπου.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε 4-5 κομμάτια φύλλο χοντρό και πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι.
- Τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολό και με ένα μαχαίρι το κόβουμε από την άκρη προς τα μέσα σε λεπτές φέτες για να φτιάξουμε τη ματσάτα.
- Ρίχνουμε τη ματσάτα σε νερό που βράζει και που έχουμε προηγουμένως αλατίσει, και τη βράζουμε για 5 λεπτά.
- Τη σουρώνουμε και τη σερβίρουμε σε μια πιατέλα συνοδεύοντάς τη με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό και πασπαλισμένα με τριμμένη γραβιέρα Χωριό.