ENE: “Συμμετοχή στο 2nd Athens Health Forum”
- Παρουσία της ΕΝΕ στο 2nd Athens Health Forum
- Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕ Δ. Πιστόλας αναφέρθηκε σε φλέγοντα ζητήματα του κλάδου
- Καθηκοντολόγιο, και καθορισμός του ελεύθερου επαγγέλματος του νοσηλευτή τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στο πάνελ
- Προσλήψεις Νοσηλευτών: Πολύ κακό για το τίποτα
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος συμμετείχε στις εργασίες του 2nd Athens Health Forum και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕ Δ. Πιστόλας επεσήμανε στην παρουσίασή του σημαντικά θέματα των νοσηλευτών.
Επιπροσθέτως, ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο πάνελ και ήταν αντίθετο με τις γνωστές θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, είναι η νομική κατοχύρωση των νοσηλευτικών πράξεων, γνωστή και ως καθηκοντολόγιο, μιας και ο νοσηλευτής σήμερα, δεν είναι κατοχυρωμένος νομικά στο να επιτελεί νοσηλευτικές πράξεις στην κοινότητα ως ιδιωτικό έργο, όπως π.χ. ενέσεις, αιμοληψίες, περιποίηση τραυμάτων κτλ.
Το καθηκοντολόγιο είχε προβλεφθεί στην Υπουργική Απόφαση Βορίδη όπως επίσης και η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος του νοσηλευτή σύμφωνα με τα πρότυπα πολλών χωρών της Ευρώπης. Όμως το ιατροκεντρικό κατεστημένο ενήργησε έτσι ώστε να αποσυρθεί η επίμαχη Υπουργική Απόφαση, πιέζοντας την πολιτική ηγεσία να ενδώσει στις συντεχνιακές τους απαιτήσεις.
Επανερχόμενοι στο συνέδριο, ο Aναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για επίλυση του θέματος αλλά όπως ανέφερε στην εισήγησή του ποντάρει στην οικειοθελή και εθελοντική προσφορά των νοσηλευτών και εξήγγειλε ελαστικά προγράμματα εργασίας για τους νοσηλευτές, κάτι που είναι κάθετα αντίθετη η ΕΝΕ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η αναλογία γιατρών έναντι νοσηλευτών στην Ελλάδα η οποία είναι 1 προς 0,6 είναι αναντίστοιχη με τα ισχύοντα στα προηγμένα συστήματα υγείας διεθνώς. Ενδεικτικό είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν 8.000 άνεργοι νοσηλευτές.
Σχετικά με τις προσλήψεις, απογοητευμένος ο νοσηλευτικός κόσμος της χώρας, είδε την περιβόητη και πολυδιαφημιζόμενη κατανομή των θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού να περιορίζεται σε ένα ασφυκτικό αριθμητικό πλαίσιο που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ.
Με 321 νοσηλευτές, 245 βοηθούς νοσηλευτών, 200 παραϊατρικούς, 36 μαίες, 6 επισκέπτες και 98 βοηθούς νοσηλείας υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλη την επικράτεια, τη στιγμή που τα κενά είναι πολλαπλάσια, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.
Με δεδομένη λοιπόν την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για άμεση πρόσληψη 4500 μόνιμων υγειονομικών υπαλλήλων, αναρωτιόμαστε για ποιες ειδικότητες θα προκηρυχθούν οι υπόλοιπες 3600 θέσεις;
Επιπλέον, τα ερωτηματικά όλων μας πληθαίνουν και επιτείνονται, συνυπολογίζοντας και τις επανειλημμένες εξαγγελίες του υπουργού κ. Κουρουμπλή, ότι μέχρι τον Ιούνιο «θα γεμίσουν τα νοσοκομεία με πτυχιούχους νοσηλευτές» αξιοποιώντας το θεσμό της νοσηλευτικής ειδικότητας. Έκτοτε ουδεμία εξέλιξη είχαμε στο εν λόγω θέμα.
Κατανοούμε το γενικότερο δυσχερές κλίμα που επικρατεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, πλην όμως θεωρούμε αυτονόητη τη συνέπεια και την εναρμόνιση λόγων και έργων, όταν μάλιστα πρόκειται για έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτόν της υγείας.
Επ’ αυτού, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει την πολιτική των προσλήψεων μόνιμων νοσηλευτών, αυξάνοντας δραστικά τον αριθμό τους στην επικείμενη προκήρυξη μέσω του ΑΣΕΠ.