Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη!

Facebooktwitterpinterest

Κάτι που μας θλίβει.

 Το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη, το ποσοστό αυτό ανταποκρίνεται σε περισσότερους  από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στην Ελλάδα. Η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως αιτία απώλειας ζωής,

κοινωνικής δυσλειτουργίας και  αναπηρίας, ενώ προβλέπεται ότι  το έτος 2020, θα καταλάβει την 1η θέση στη Δυτική Ευρώπη. Η κατάθλιψη είναι η νόσος που, συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Κάθε 1½ λεπτό της ώρας περίπου κάποιος οδηγείται σε αυτοκτονία με αιτία την κατάθλιψη ενώ οι απόπειρες είναι πολλές παραπάνω.

Τι κάνουμε όταν μας χτυπά την πόρτα;

Όταν τα συμπτώματα μεγεθύνονται, οι σκέψεις «σκοτεινιάζουν» ολοένα και πιο πολύ, η απαισιοδοξία λιμνάζει και το άτομο νιώθει ένα μεγάλο αδιέξοδο τότε ίσως είναι η στιγμή  της στροφής του ατόμου σε φαρμακευτική θεραπεία. Το άτομο βιώνοντας συστηματικά αρνητικά συναισθήματα και κυρίως μετά από προτροπή οικείων του φθάνει στην πόρτα του ειδικού. Η κατάθλιψη θεραπεύεται σε ένα ποσοστό 80-90% μετά από κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς όμως, μόνο το 1/3 των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη υποβάλλονται σε θεραπεία.

Πάρε αυτό θα σε χαλαρώσει.

Τα φάρμακα για την κατάθλιψη έχουν  σχεδιαστεί προκειμένου να αναγκάσουν  τη χημεία του σώματος που  ενεργεί με συγκεκριμένους τρόπους-για παράδειγμα, για να αυξήσει τεχνητά τις επιδράσεις των χημικών ουσιών του εγκεφάλου γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και είναι πολύ βοηθητικά αλλά ο οργανισμός χρειάζεται και μια άλλη ρύθμιση. Αυτή την άλλη ρύθμιση μπορεί να την προσφέρει η ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική, από τη φύση της,  λειτουργεί  ολιστικά.

Πως λειτουργεί;

Μετά από μια εκτενή συνέντευξη με έναν ασθενή, ο ομοιοπαθητικός ιατρός συνταγογραφεί διαμορφώνοντας ένα ιατρικό ιστορικό. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει αποδείξει  ότι διεγείρει τη φυσική ανταπόκριση επούλωσης του σώματος αλλά και της ψυχής αφού στηρίζει ολοκληρωτικά το άτομο ως ενιαίο σύνολο. Κατά τη θεραπεία της ψυχικής νόσου, η ομοιοπαθητική είναι τόσο μια τέχνη όσο και μια επιστήμη. Απαιτείται από τον ομοιοπαθητικό γιατρό να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον ασθενή για το πώς αυτός / αυτή αισθάνεται συναισθηματικά και σωματικά βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει ότι τον ταλαιπωρεί με φυσικούς τρόπους.

Αποδείξεις

Η αξία της ομοιοπαθητικής για την κατάθλιψη έχει επικυρωθεί σε αρκετές κλινικές μελέτες. Σε μια πρόσφατη βραζιλιάνικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής, ερευνητές χώρισαν τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη σε δύο ομάδες. Οι μισοί έλαβαν  το αντικαταθλιπτικό φάρμακο φλουοξετίνη, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν ένα από τα 20 διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα που είχαν  συνταγογραφηθεί από ομοιοπαθητικό γιατρό. Μετά από τέσσερις εβδομάδες και πάλι μετά από οκτώ εβδομάδες, οι δύο ομάδες παρουσίασαν ίση  βελτίωση όταν αξιολογήθηκαν  με μια καθιερωμένη κλίμακα διαβάθμισης κατάθλιψης.

Και άλλες αποδείξεις

Σε μια παλαιότερη, μικρή μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Duke, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 60% των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη, κοινωνική φοβία ή διαταραχή πανικού ανταποκρίθηκε θετικά στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Τέλος, σε μια αγγλική μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 64% των ασθενών με κατάθλιψη ανέφεραν βελτίωση με την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Βρες τη λύση

Η κατάθλιψη δεν πρέπει να συγχέεται μία προσωρινή ψυχική αδιαθεσία καθώς αποτελεί μία συστηματικά αρνητική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία. Η ομοιοπαθητική είναι μία φυσική και ήπια θεραπεία. Οι κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να φάνει αποτελεσματική σε ψυχικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Ίσως να δώσει  τη λύση στον εαυτό σου και γίνεις ξανά ο δημιουργός της ζωής σου.

https://www.ego.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.