Αντικαπνιστική Καμπάνια

Facebooktwitterpinterest

Ομιλία του Προέδρου του ΠΙΣ στην «Αντικαπνιστική Καμπάνια» της ΕΚΕ εν όψει της 31ης Μαΐου

    • Ο καπνός σκοτώνει 6.000.000 ανθρώπους στον κόσμο
    • 000 άτομα που χάνουν τη ζωή τους είναι παθητικοί καπνιστές

Για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην «Αντικαπνιστική Καμπάνια» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Ο κ. Βλασταράκος μίλησε για την επιδημία του καπνίσματος η οποία εγκυμονεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Αναφέρθηκε στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο καπνός σκοτώνει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο
  • Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια των θανάτων αυτών είναι το αποτέλεσμα της άμεσης χρήσης του καπνού
  • Περισσότεροι από 600.000 των θανάτων αυτών αφορούν μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα
  • Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των θανάτων αυτών
  • Το κάπνισμα σκοτώνει έως και το ήμισυ των χρηστών του
  • Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, ο ετήσιος αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σε περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2030

 

Για τους λόγους αυτούς – σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ – είναι καθοριστική η άμεση θέσπιση στρατηγικών στο πλαίσιο μιας αντικαπνιστικής πολιτικής με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από την επιδημία.

«Μόνον η πρόληψη ως πολιτική μπορεί να σώσει, με βέβαιη επιτυχία και με το χαμηλότερο κόστος, τον πληθυσμό μας από τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος. Και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από έναν εθνικό καθολικό προγραμματικό σχεδιασμό που θα έχει συνέχεια και συνέπεια», τόνισε.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με στόχο την έρευνα και την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανοίγει έναν καινούριο δρόμο για το ιατρικό σώμα: Δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Μελέτης και Ερευνών το οποίο θα ασχολείται με όλα τα επίπεδα έρευνας, εκπαίδευσης, ειδικοτήτων, επιστημονικών εταιρειών, αλλά και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα των ιατρών. Μέσα από τη συνεργασία του ΔΕΠ, εκλεκτών ακαδημαϊκών, αλλά και ιατρών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, θα έχουμε και εμείς στην Ελλάδα ένα Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τα καίρια προβλήματα της δημόσιας υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.