Διατροφή για υγιείς οφθαλμούς
Οι παρακάτω βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και άλλα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδειχθεί σημαντικά για την όραση και μπορούν να προστατέψουν τους οφθαλμούς σας από επιβλαβείς παθήσεις.
Βήτα-καροτίνη
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Όταν προσλαμβάνεται σε συνδυασμό με ψευδάργυρο, βιταμίνες C και E μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, λάχανα, κολοκύθα.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: Καμία
Φλαβονοειδή
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Μπορεί να προστατεύουν από την εξέλιξη τουκαταρράκτη και την εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Τσάι, κόκκινο κρασί, κίτρο, μύρτιλλα, μούρα, κεράσια, όσπρια και προϊόντα σόγιας.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: Καμία
Λουτεϊνη και Ζεαξανθίνη
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Λειτουργούν αποτρεπτικά στην εκδήλωση καταρράκτη και στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Σπανάκι, λάχανα, πράσινα γογγύλια, μαρούλι, κολοκύθι.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: Καμία
Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Λειτουργούν αποτρεπτικά στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας και στην ξηροφθαλμία.
Πηγή τροφίμων: Ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί και ρέγκα, υποπροϊόντα από λάδι ψαριού, φρέσκος λιναρόσπορος, καρύδια.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: Καμία. 1,000 mg ημερησίως συνιστά η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας για άτομα με καρδιαγγειακές διαταραχές.
Σελήνιο
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Όταν συνδυάζεται με καροτενοειδή και βιταμίνη C και E, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Θαλασσινά, ξηροί καρποί, μακαρόνια ρυζιού, καφέ ρύζι.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: 55 mcg για εφήβους και ενήλικες (60 mcg για γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, και 70 mcg την περίοδο του θηλασμού).
Βιταμίνη Α
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Μπορεί να προστατεύει από την απώλεια της νυκτερινής όρασης και από την ξηροφθαλμία.
Πηγή τροφίμων: Συκώτι από μοσχάρι ή κοτόπουλο, αβγά, βούτυρο και γάλα.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: 3,000 IU για άνδρες, 2,333 IU για γυναίκες (2,567 IU κατά τη διάρκεια της κύησης και 4,333 IU την περίοδο του θηλασμού).
Βιταμίνη C
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Γλυκιές πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες), λάχανα, φράουλες, μπρόκολο, πορτοκάλια, πεπόνια.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: 90 mg για άνδρες, 70 mg για γυναίκες (85 mg κατά τη διαρκεί της κύησης και 120 mg την περίοδο του θηλασμού).
Βιταμίνη D
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, γάλα, χυμός πορτοκάλι εμπλουτισμένος με βιταμίνη D.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: Δεν υπάρχει. Ωστόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει 400 IU ημερησίως για βρέφη, παιδιά και ανηλίκους, ενώ πολλοί ειδικοί συστήνουν μεγαλύτερες ποσότητες για ενήλικες.
Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D στο ανθρώπινο δέρμα και μόνο λίγα λεπτά έκθεσης στο φως του ήλιου καθημερινά (χωρίς αντηλιακό) θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη παραγωγή βιταμίνης D.
Βιταμίνη E
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Σε συνδυασμό με καροτενοειδή και βιταμίνη C, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φουντούκια.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: 15 mg για εφήβους και ενήλικες (15 mg για γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης και 19 mg την περίοδο του θηλασμού).
Ψευδάργυρος
Οφέλη για τους οφθαλμούς: Ενισχύει την ιδιότητα της βιταμίνης Α να μειώνει την απώλεια νυκτερινής όρασης, και πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πηγή τροφίμων: Οστρακοειδή, μοσχάρι, καβούρια, γαλοπούλα.
Ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα: 11 mg για άνδρες, 8 mg για γυναίκες (11 mg την περίοδο της κύησης και 12 mg κατά τη διάρκεια του θηλασμού).
Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο να προσλαμβάνετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μέσω μίας υγιούς δίαιτας, τρεφόμενοι με ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και συμπεριλαμβάνοντας στα γεύματά σας φρούτα και λαχανικά.
Αν σκοπεύετε να ακολουθήσετε μία αγωγή με βιταμίνες για τους οφθαλμούς, συμβουλευτείτε τον οφαθλμίατρό σας. Η υπερβολική πρόσληψη κάποιων σκευασμάτων για την όραση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ιδίως αν ακολουθείτε και κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή.