Η διατροφική αξία του καλαμαριού
1. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου
Το καλαμάρι παρέχει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό, το οποίο παίζει ρόλο στην απορρόφηση, αποθήκευση και μεταβολισμό του σιδήρου για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
2. Αντιφλεγμονώδης δράση
Μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Το καλαμάρι περιέχει 63% σελήνιο και βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ελέγχοντας το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών.
3. Διατήρηση υγιών μαλλιών, μυών και νυχιών)
Χάρις στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παρέχει στο σώμα τις πρώτες ύλες για τη διατήρηση υγιών μαλλιών, μυών και νυχιών.
4. Βοηθά στην ανακούφιση των ημικρανιών
Πλούσιο σε βιταμίνη Β2 βοηθά στην μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των ημικρανιών.
5. Χτίζει γερά κόκαλα και δόντια
Πλούσιο σε φώσφορο, το καλαμάρι, μαζί με το ασβέστιο, βοηθούν στο σχηματισμό οστών και δοντιών.
6. Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά
Ως καλή πηγή βιταμίνης B12, βοηθά στην μείωση της ομοκυστείνης στο αίμα. Η αυξημένη ομοκυστείνη, σχετίζεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.
7. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου
Τα κεφαλόποδα εν γένει, βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, καθότι παρέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης Β3.
8. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
Τα καλαμάρια είναι καλές ποσότητες ψευδαργύρου. Άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου, είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις.
9. Καταπολεμά μυϊκές κράμπες
Τα καλαμάρια είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα που υποφέρουν από μυϊκές κράμπες.
10. Αντιυπερτασική δράση
Λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο, βοηθούν την ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.