Ψάρι: πόσο συχνά και πόσο εύκολα το καταναλώνουμε

Facebooktwitterpinterest

Το ψάρι αποτελεί μια εξαίσια τροφή όπως και να τη δούμε. Σε γενικές γραμμές το ψάρι αυτό καθ αυτό ανήκει στην ομάδα των πρωτεϊνών με σχετικά χαμηλά λιπαρά.

Όμως με μία πιο κοντινή ματιά θα εκπλαγούμε από τα θρεπτικά στοιχεία που έχει να μας προσφέρει αλλά και από το πως όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου να εμφανίσουμε στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου (ΜΣ).
Δεν είναι λίγες οι έρευνες οι οποίες επαληθεύουν ότι η κατανάλωση ψαριού συνοδεύετε από μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΜΣ αλλά και των αποτελεσμάτων του όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Όμως όσο και να το αναλύσουμε ερευνητικά – επιδημιολογικά αυτό που φαίνεται να αφορά άμεσα τον έφηβο είναι οι τρόποι που μπορεί συμπεριλάβει ο έφηβος το ψάρι στην διατροφή του.
Ο κύριος λόγος στον οποίο οφείλεται η προστατευτική ιδιότητα του ψαριού απέναντι στο ΜΣ φαίνεται να είναι τα καλά λιπαρά οξέα του, γνωστά ως Ω-3 λιπαρά οξέα και n-3 λιπαρά οξέα. Στην πράξη τώρα, η οδηγία είναι ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πρέπει υπάρχει το λιπαρό ψάρι στην διατροφή του εφήβου.
Τα πιο συνηθισμένα εμπόδια φαίνεται να είναι η μυρωδιά, η μαγειρική, η γεύση ακόμη και το κόστος συνήθως από τους γονείς.
Σε ότι αφορά τους γονείς και ξεκινώντας από το κόστος απλά να σημειώσουμε ότι τα καλά λιπαρά ψάρια είναι τα φτηνά Ελληνικά ψάρια. γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί, κολιός, μπακαλιάρος σε οποιαδήποτε μορφή νωπή ή κατεψυγμένη έχουν να προσφέρουν.
Σε ότι αφορά τον έφηβο είναι καλό να προσπαθήσουμε να απεμπλακούμε από τη στενή έννοια του ψαριού και να σκεφτούμε τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το ψάρι μπορεί να συμβάλλει στην καθημερινή μας διατροφή. Όταν τρώμε όσπρια αντί για τυρί μπορούμε να συνδυάσουμε μαζί ψάρι σε μορφή τόνου κονσέρβα σε νερό, σαρδέλας παστής αλλά και μαρινάτη έκδοση όπως το γαύρο το μαρινάτο καθώς επίσης και την καπνιστή ρέγκα.
Στα συνηθισμένα sandwiches μας όπου συνεχώς επιλέγουμε τυρί/ γαλοπούλα./ ζαμπόν μπορούμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε τόνο με γιαούρτι, αγγούρι και κάποιο μυρωδικό όπως το δυόσμο ή στη θέση του τόνου καπνιστό σολομό.
Αν αναλογιστούμε τον αριθμό των sandwiches που καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να είναι με ψάρι. Σε κυρίως γεύματα το ψάρι δεν χρειάζεται να είναι βαρετό μπορεί να είναι νόστιμο και υγιεινό.
Σαρδέλες τραγανιστές στο grill με λεμόνι, μπακαλιάρος φιλέτο με ζυμαρικά ή κολιός με ντομάτα στο φούρνο.
Μπακαλιάρος ψητός με πουρέ πατάτας και βραστά λαχανικά και φυσικά ψαρόσουπα με μπακαλιάρο ή με πολλά μικρά ψάρια σαρδέλα και γαύρο.
Τέλος, κάθε φορά που καταναλώνουμε λιπαρό ψάρι επιτυγχάνουμε με μία τροφή να λάβουμε απαραίτητα Ω-λιπαρά οξέα και πολύ βιταμίνη D.
Απλά να αναφέρουμε ότι όχι μόνο τα Ω-λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραγόντων του ΜΣ αλλά και ότι τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη D παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΜΣ. Το ψάρι φαίνεται λοιπόν να είναι μια πολύ καλή επιλογή όπως και να το δει κανείς.

http://www.likestinygeia.eu/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.