Ακτίνες Laser στην χειρουργική
Το LASER είναι ακρωνύμιο των λέξεων: Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Ενίσχυση Φωτός από Διηγηρμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας.
Ο όρος ακτινοβολία αναφέρεται απλώς για να δηλώσει την εκπομπή και μεταφορά αυτής της ενέργειας στο χώρο και δεν έχει τίποτα να κάνει με τις καρκινογόνους, ιονίζουσες ακτινοβολίες. Φυσικά, μπορεί να κατασκευαστεί Laser από ακτίνες-Χ. H έρευνα έχει καταδείξει ότι ακτινοβολία (π.χ. υπεριώδης-ultraviolet) υψηλής ισχύος και σε μήκος κύματος μικρότερο από 319nm είναι δυνητικά ιονίζουσα. Επειδή λοιπόν η πλεοψηφία των ιατρικών Laser, π.χ. ARGON LASER 488-514nm, KTP LASER 532nm,
Nd:YAG LASER 1064nm, CO2 LASER 10,600nm, εκπέμπουν σε μήκη κύματος (οπτικό & υπέρυθρο φάσμα-infared) πολύ μακρύτερα από τη συγκεκριμένη ζώνη του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεν αποτελούν επικίνδυνη μορφή ακτινοβολίας, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε έγκυος γυναίκες.
Το 1960 ο Αμερικάνος φυσικός Theodore H. Maiman κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο Laser από ρουμπίνι. Σήμερα, στην γενική χειρουργική χρησιμοποιούνται διάφορα είδη Laser με κύριο αντιπρόσωπο:
- Νεοδυμίου-YAG Nd:YAG LASER ( 1064 nm )
- Διοξειδίου του άνθρακα CO2 LASER ( 10600 nm )
Στη Γενική Χειρουργική, η εστιασμένη δέσμη Laser χρησιμοποιείται σε αντικατάσταση του κλασσικού νυστεριού.
Η υπέρυθρη δέσμη του Laser CO2 απορροφάται έντονα από τα μόρια του ύδατος των ιστών, προκαλώντας εξάτμιση των μορίων αυτών, με αποτέλεσμα την αποκοπή του ιστού και ταυτόχρονη αιμόσταση των μικρών αγγείων. Η ακτίνα δρα σε βάθος 0,05-0,2 mm και η διάμετρος της ζώνης νεκρώσεως (γύρο ιστική βλάβη) δεν ξεπερνά τα 200 μικρά, αυτή η μεγάλη ακρίβεια έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μικρή ιστική καταστροφή, μειωμένο μετεγχειρητικό οίδημα τραύματος που μαζί με την επισφράγιση των διαταμέντων αισθητικών νευρικών απολήξεων πιθανώς συμβάλλουν στην ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, που παρατηρείται μετά από επεμβάσεις με Laser, αλλά δεν έχει εξηγηθεί τελείως.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται τα Laser αφορούν επεμβάσεις όπως:
- Eνδοκοιλιακές: χειρουργική ήπατος & σπληνός
- Λαπαροσκοπικές: χολοκυστεκτομή & γυναικολογικές
- Χειρουργική πρωκτού: αιμορροιδεκτομή & ραγάδα
- Δέρματος : μυρμηγκιές & κονδυλώματα
Οι εφαρμογές των Laser σε χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολλαπλές, πρέπει ο χειρουργός να γνωρίζει καλά αυτήν την τεχνολογία, να την εφαρμόζει όταν υπάρχει ένδειξη και όχι μόνο για να γίνει μία επέμβαση με Laser. Οι κανόνες ασφαλείας να πληρούνται με λεπτομέρεια όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τον ίδιο τον χειρουργό και το νοσηλευτικό προσωπικό.