Καμιά φορά συνδιάζεται με άλλες ανωμαλίες του ανώτερου αναπνευστικού όπως η υποπλαστική τραχεία.
Οι φυλές του σκύλου που προσβάλονται συνήθως από το βραχυκεφαλικό σύνδρομο είναι οι: Αγγλικό μπουλντόγκ, Μπόξερ, Μπόστον τεριέ, Παγκ, Σιχ τζου, Πεκινουά, Σαρ πέι, Γαλλικό μπουλντόγκ, Κινγκ τσάρλς.
Τα ζώα που πάσχουν από το βραχυκεφαλικό σύνδρομο εμφανίζουν θορυβώδη αναπνοή με συριγμό και δυσπνοια. Επίσης μπορεί να εμφανίζουν δυσκολία στην κατάποση, δυσφαγία, πτυαλισμό, αναγωγή και εμετό. Επίσης σε πιο προχωρημένες καταστάσεις αναφέρονται δυσκολιά στην άσκηση, κυάνωση, διαταραχές στον ύπνο και λυποθυμία. Το στρες, η αυξημένη θερμακρασία και υγρασία περιβάλλοντος χειροτερέυουν κατά κανόνα την εικόνα.
Η αντιμετώπιση του βραχυκεφαλικού συνδρόμου είναι χειρουργική. Αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις υπό γενική αναισθησία και με το ζώο σε διασωλήνωση γίνεται εκτομή τμήματος των μυκτήρων, το τμήμα της μαλακής υπερώας που πλεονάζει αφαιρείται και συρράπτεται και οι προπίπτουσες λαρυγγικές κοιλίες εκτέμνονται.
εικ. 1 – Προεγχειριτική εικόνα σκύλου με στενούς μυκτήρες |
εικ. 2 – το ίδιο ζώο αμέσως μετά το χειρουργείο. Η διαφορά στο μέγεθος των μυκτήρων είναι εμφανής |
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ζώου μετά την επέμβαση θεωρείται δεδομένη. Η καθυστέρηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη για την αναζήτηση Κτηνιατρικής φροντίδας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα. Στα χέρια έμπειρου χειρουργού πάντως, η επέμβαση δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία.