Καταπολεμήστε Διατροφικά τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία διακρίνεται από υφέσεις και εξάρσεις, κατά την οποία παρατηρείται άνοδος των γαστρικών υγρών του στομάχου στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα το αίσθημα της καούρας και την γεύση του ξινού. Το αίσθημα αυτής της καούρας, μπορεί να γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση τροφίμων.
Αιτίες Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ)…
Οι αιτίες της ΓΟΠ ποικίλουν και μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε άτομο. Η πιο συχνή είναι η υπέρμετρη παραγωγή υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ΓΟΠ διαδραματίζει και το άγχος. Επιπλέον ΓΟΠ μπορεί να παρουσιάσουν άτομα με διαφραγματοκήλη, γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υπέρβαρα άτομα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται έντονα με την ΓΟΠ και ιδιαίτερα με άτομα τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (κοιλιακή παχυσαρκία).
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και Διατροφή…
Άτομα με ΓΟΠ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης μπορούν να μετριαστούν έως και να εξαλειφθούν με τη τροποποίηση της διατροφής και την αλλαγή του τρόπου ζωής σε μερικές περιπτώσεις. Διατροφικά, άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από ΓΟΠ θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:
Αποφυγή τροφών πλούσιων σε λίπος και του αλκοόλ τα οποία βοηθούν στην παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού στον οισοφάγο. Τρόφιμα πλούσια σε λίπος είναι:
Τηγανητές πατάτες.
Πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βούτυρο, το πλήρες γάλα, πλούσια σε λίπος τυριά.
Λιπαρά ή τηγανητά κομμάτια μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, μπέικον, ζαμπόν.
Επιδόρπια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή σνακ, όπως τα παγωτά, τα κρουασάν και τα πατατάκια.
Σάλτσες κρέμας, ζωμούς, και κρεμώδης σάλτσες σαλάτας.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά για μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, ορισμένα φρούτα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ.
Συγκεκριμένα, πολύ όξινα φρούτα και λαχανικά είναι πιο πιθανό να χειροτερέψουν τα συμπτώματα σας. Εάν πάσχετε από παλινδρόμηση, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε ή να εξαλείψετε την πρόσληψη σας σε:
Πορτοκάλια
Γκρέιπ φρουτ
Λεμόνια
Λάιμ
Ανανάς
Τομάτες και σάλτσες τομάτας
Σκόρδο
Κρεμμύδι
Επιπλέον ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα ΓΟΠ κατά την κατανάλωση του είναι η σοκολάτα. Η σοκολάτα περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται μεθυλοξανθίνη και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών.
Τροφές οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων είναι αυτές οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Έρευνες έδειξαν ότι άτομα τα οποία ακολούθησαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μείωσαν τα συμπτώματα της ΓΟΠ. Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία:
Δημητριακά πρωινού
Μαύρο ρύζι
Μαύρα ζυμαρικά
Μαύρο ψωμί
Λαχανικά
Φρούτα πριν γίνουν όμως χυμός και τα αποξηραμένα φρούτα
Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα παράγοντα κινδύνου για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επηρεάζοντας σημαντικά τα συμπτώματα της. Άτομα τα οποία καπνίζουν εκρίνουν λιγότερο διττανθρακικό από τους σιελογόνους αδένες μειώνοντας έτσι τη φυσιολογική εξουδετέρωση του γαστρικού υγρού. Επιπλέον, η απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βήχα ή της βαθιάς εισπνοής, έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα παλινδρόμησης σε καπνιστές.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) – Φυσική Δραστηριότητα…
Η κάθε μορφής άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο για τον έλεγχο του βάρους κάθε ατόμου. Παρ΄ όλα αυτά άτομα τα οποία διαγνώσκονται με ΓΟΠ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η έντονη φυσική δραστηριότητα υψηλής έντασης επηρεάζει αρνητικά τα συμπτώματα της, κάνοντάς τα ποιο έντονα. Γι΄ αυτό άτομα με ΓΟΠ θα πρέπει να έχουν μία ήπια φυσική δραστηριότητα χαμηλής έντασης, δίνοντας προσοχή στις ασκήσεις γύρω από την κοιλιά (κοιλιακοί) οι οποίες μπορούν να επιδυνώσουν τα συμπτώματα.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) – Ύπνος…
Η κατανάλωση μικρών γευμάτων πριν την κατάκλιση βοηθάει στην καταπωλέμηση των συμπτωμάτων. Επιπλέον άτομα με ΓΟΠ καλό θα είναι να ξαπλώνουν δυομιση με τρεις ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πέψη και ετσι να αποφευχθεί η γαστρική παλινδρόμηση.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) Ένδυση…
Άτομα με ΓΟΠ θα πρέπει να αποφεύγουν τα στενά ρούχα γύρω απο την περιοχή της κοιλιάς όπως στενά τζιν, στενά κολάν, ζώνες, στενές ζώνες γυμναστηρίου βοηθώντας έτσι την αποφυγή συμπτωμάτων παλινδρόμησης.
Συμπέρασμα…
Συμπερασματικά θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η ΓΟΠ είναι μία κατάσταση, της οποίας τα συμπτώματα με την εξέλιξη της γνώσης της διατροφής και της ιατρικής μπορούν να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν. Για να επιτευχθεί αυτό το άτομο ίσως χρειαστεί να διαφοροποιήσει τις διατροφικές του συνήθειες. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η συμβολή του Διαιτολόγου είναι σημαντική στην αντιμετώπιση της ΓΟΠ και θα πρέπει να ζητείται από άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από αυτή.