Μεσογειακή διατροφή, για υγεία και μακροζωία!
Η διατροφή των ατόμων που ζουν στις χώρες της νότιας Ευρώπης, από το 1960 αποτελεί τη βάση μιας υγιεινής διατροφής, η οποία ονομάζεται Μεσογειακή Διατροφή.
Η «Μεσογειακή διατροφή» έκανε διάσημη την Ελλάδα οδηγώντας τους ειδικούς ανά των κόσμο να στρέφουν τον ενδιαφέρον τους στο «φαινόμενο της Κρήτης» όπως ονομάστηκε, χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού του νησιού.
Η κύρια μελέτη όσον αφορά τον μεσογειακό τρόπο διατροφής είναι η περίφημη έρευνα των Επτά Χωρών.
Κατανοώντας τη Μεσογειακή Διατροφή:
Έχοντας σαν βάση μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες), περιέχει ποικιλία φρούτων και λαχανικών και κύρια πηγή λίπους τον «υγρό χρυσό», το ελαιόλαδο.
Σε καθημερινή βάση προτείνει την κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών, όσπριων και γαλακτοκομικών. Το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αβγά κ το άπαχο κρέας καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση, με το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη να καταναλώνονται σε μηνιαία βάση.
Όλα αυτά, συνδυάζονται με καθημερινή σωματική άσκηση, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού, συνοδεία φαγητού και φυσικά κατανάλωση νερού!
Γιατί να ακολουθήσει κάποιος το Μεσογειακό τρόπο ζωής;
Πλήθος ερευνών συμφωνούν ότι προάγει την υγεία, την ευεξία και την μακροζωία! Συγκεκριμένα, από μελέτες, φαίνεται ότι η Μεσογειακή διατροφή, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7 χρόνια περίπου, καθώς έχει μειωμένο κίνδυνο για χρόνια νοσήματα. Όσο πιο μεγάλη είναι μάλιστα η συμμόρφωση, τόσο περισσότερο μειώνεται και ο κίνδυνος θανάτου.
Το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, προστατεύει από χρόνια νοσήματα όπως είναι καρδιαγγειακά νοσήματα, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, καρκίνος, υπέρταση, υπεχοληστερολαιμία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο.
Προστατεύει από παχυσαρκία και συμβάλλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Πρόσφατα ευρήματα μάλιστα, συσχετίζουν τη Μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο της νόσου Πάρκινσον και της νόσου Alzheimer και χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, είναι ότι άτομα που ακολουθούν πιστά το Μεσογειακό πρότυπο, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής! Το γεγονός ότι ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα, δεν σημαίνει ότι ακολουθούμε αυτού του είδους τη διατροφή. Αντίθετα, έχει φανεί ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος απομακρύνεται από το πρότυπο αυτό. Ωστόσο όπως φαίνεται από τις έρευνες, αν θέλουμε να επωφεληθούμε, πρέπει να θυμηθούμε πως τρέφονταν οι προηγούμενες γενιές…
…Παρακάτω, διαβάστε τους «χρυσούς κανόνες» για ζωή με περισσότερη λειτουργικότητα, καλύτερη γενική υγεία και λιγότερο άγχος!
Οι «χρυσοί κανόνες» της Μεσογειακής Διατροφής:
➢ Καταναλώστε καθημερινά υδατάνθρακες ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά)
➢ Τρώτε τουλάχιστον 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
➢ Τρώτε 1-2 μερίδες γάλακτος/ γαλακτοκομικών ημερησίως, προτιμήστε χαμηλών λιπαρών
➢ Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα
➢ Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, στις σαλάτες και στο μαγείρεμα
➢ Καταναλώνετε εβδομαδιαίως ψάρια, όσπρια και άπαχο κρέας (πχ κοτόπουλο)
➢ Πίνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό ημερησίως
➢ Προτιμήστε το κρασί αντί άλλων αλκοολούχων ποτών, συνοδεία του γεύματος σας
➢ Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (πχ αλλαντικά, λουκάνικα), γλυκών και αναψυκτικών
➢ Χρησιμοποιήστε με σύνεση το αλάτι και προσθέστε άφθονα μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα της ελληνικής γης στην καθημερινότητα σας
➢ Ασκηθείτε καθημερινά τουλάχιστον για 30 λεπτά
Ποικιλία- μέτρο- ισορροπία, είναι το κλειδί της επιτυχίας!!!