Μέλι: τα άγνωστα οφέλη του
Το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανακαλύψτε 3 λιγότερο γνωστές ιδιότητες του μελιού…
Κόβει το βήχα
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το μέλι είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του βήχα των παιδιών όσο τα αντιβηχικά φάρμακα που πωλούνται χωρίς συνταγή ιατρού. Συγκεκριμένα 2 κ.γ. μέλι μπορούν να περιορίσουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του νυχτερινού βήχα που καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό.
Βοηθάει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μέλι! Κι αυτό γιατί η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη.
Διώχνει το hangover
Ένα ελαφρύ σνακ με βάση το μέλι μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του hangover και να σας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χάσατε με την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορείτε να φάτε λίγο μέλι με φρυγανιά. Το μέλι με τη φρουκτόζη που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στο να αποβληθεί το αλκοόλ από τον οργανισμό.
Η σύστασή του
Η χημική σύνθεση του μελιού ποικίλει από είδος σε είδος. Τα συστατικά που περιέχει είναι:
Κύρια στοιχεία: Νερό 17%, Γλυκόζη 31%, Φρουκτόζη 38%, Μαλτόζη 7.5%, Σακχαρόζη 1.5 %, άλλα Ζάχαρα περίπου 12%.
Δευτερεύοντα στοιχεία: Οξέα, Ένζυμα, Βιταμίνες, και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.
Βιταμίνες: A, Β2, B3, Β6, Β3, C, K, Βιοτίνη, Φολικό οξύ.
Μεταλλικά άλατα: Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Χλώριο, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Αργίλιο, Βόρειο, Χρώμιο, Χαλκός, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδο.
Αυτό το ξέρατε;
Τα αποτελέσματα διαφόρων παρεμβατικών μελετών σε ενήλικες έδειξαν ότι το μέλι έχει μικρότερη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης πλάσματος και ινσουλίνης ορού, ενώ επιπρόσθετα έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Πηγή: http://www.webdesignrefresa.com/