Ανεπάρκεια μαγνησίου, η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας

Facebooktwitterpinterest

Η έλλειψη μαγνησίου συχνά δεν μπορεί να διαγνωσθεί, επειδή δεν φαίνεται σε εξετάσεις του αίματος. Σκεφτείτε ότι μόλις το 1% του μαγνησίου του σώματος είναι αποθηκευμένο στο αίμα.

Οι περισσότεροι γιατροί και τα εργαστήρια δεν περιλαμβάνουν ακόμη το καθεστώς του μαγνησίου σε εξετάσεις αίματος ρουτίνας. Έτσι, οι περισσότεροι γιατροί δεν γνωρίζουν όταν οι ασθενείς τους έχουν έλλειψη μαγνησίου.

«Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Επηρεάζει τα πάντα, από τον κτύπο της καρδιάς σας, τους μυς σας έως τις ορμόνες σας» σημειώνει ο Δρ Danine Fruge, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο Pritikin Longevity Center στο Μαϊάμι.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο περίπου το 25% των Αμερικανών ενηλίκων λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και 400 έως 420 για τους άνδρες» λέει ο Fruge. Μάλιστα, μία έρευνα που διεξήχθη το 2005-2006 έδειξε, επίσης, ότι τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν λάμβανε την επαρκή ποσότητα μαγνησίου.

Τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου είναι η απώλεια της όρεξης, η ναυτία, η κόπωση, το μούδιασμα, οι κράμπες, τα οποία θα μπορούσαν να μοιάζουν με πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που είναι δύσκολο να διαγνωστεί η ανεπάρκεια.

«Είναι πολύ εύκολο να λάβετε αρκετό μαγνήσιο. Νομίζω ότι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα τρόφιμα και τα ποτά μπορεί να καταστήσουν το μαγνήσιο μη διαθέσιμο στους οργανισμούς τους» λέει ο Fruge.

aneparkeia_magnisiou_i_siopili_epidimia_tis_epoxis_mas
Οι κύριοι ένοχοι είναι η σόδα, τα ροφήματα με καφεΐνη και το αλκοόλ. Αν αγαπάτε τα αναψυκτικά, θα είναι λιγότερο πιθανό ο οργανισμός να απορροφήσει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου στη διατροφή σας, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Και η κατανάλωση αλκοόλ δυσχεραίνει το έργο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης D, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην απορρόφηση του μαγνησίου. Όσο για το φαγητό, η ραφιναρισμένη ζάχαρη αναγκάζει το σώμα να εκκρίνει μαγνήσιο μέσω των νεφρών με αποτέλεσμα την απώλειά του.

Όσον αφορά την πρόσληψη μαγνησίου μέσω συμπληρωμάτων, θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις με τον γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο είναι ένα καλύτερο στοίχημα.

«Το σώμα σας έχει ενσωματωμένους μηχανισμούς που δεν επιτρέπουν την υπερδοσολογία από τα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει για τα συμπληρώματα. Οι μεγάλες ποσότητες μαγνησίου μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να θέσουν την καρδιά σας σε αρρυθμία και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο, ιδιαίτερα για τα άτομα με προβλήματα όπως ο διαβήτης» δήλωσε ο Fruge.

http://www.flowmagazine.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.