Παγκόσμια ημέρα της Νόσου Alzheimer

Facebooktwitterpinterest

Επ΄ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Νόσου Alzheimer, θεωρήσαμε χρήσιμο να ενημερώσουμε για τις τελευταίες πλέον σημαντικές και ελπιδοφόρες ανακοινώσεις, στο ερευνητικό πεδίο για την Ν. Alzheimer.

  • Υπάρχουν ελπίδες, για την οριστική θεραπεία της νόσου Alzheimer με την χρήση «λιποσωμάτων» τα οποία δίνουν στοιχεία έρευνας σε εξέλιξη στην Ιταλία καθώς ήδη έχει επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης σε πειραματόζωα μετά από τρεις εβδομάδες θεραπείας. Η μελέτη πραγματοποιείται με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Μπικότα του Μιλάνου Massimo Masserini και ανακοινώθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου Nanotechnology
  • Ο επικεφαλής δρ. Γιν-Τάι Γιου, παγκοσμίου φήμης ειδικός στην Ν. Alzheimer, σημειώνει ότι πιθανόν πολλές περιπτώσεις της Ν. Alzheimer μπορεί να οφείλονται, σαν επιβαρυντικοί παράγοντες, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η κατάθλιψη, η εύθραυστη υγεία, τα χαμηλά επίπεδο ομοκυστεϊνης, το κάπνισμα, η αγγειακή νόσος των καρωτίδων.
  • Στο Διεθνές συνέδριο της Alzheimer’s Association (AAIC 2015) ανακοινώθηκε ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας Eli Lilly η σολανεζουμάβη (solanezumab) φαίνεται πως για πρώτη φορά επιβραδύνει τις βλάβες που προκαλεί η Ν. Alzheimer. Προς το παρόν τα σημερινά φάρμακα απλώς αμβλύνουν τα συμπτώματα της νόσου ή καθυστερούν την ταχύτητα εξέλιξής της. Ίσως όμως το εν λόγω φάρμακο που μπλοκάρει τον σχηματισμό της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, που ευθύνεται για τις καταστροφικές πλάκες στον εγκέφαλο, ανοίξει τον δρόμο για μία σημαντική θεραπευτική εξέλιξη χτυπώντας πλέον την βιολογική αιτία της νόσου και όχι απλώς τα συμπτώματα.
  • Ελπίδες για θεραπεία της Ν. Alzheimer θα πραγματοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας στο Α.Π.Θ. Νευρολόγο κα Μάγδα Τσολάκη. Η προτεινόμενη μελέτη θα είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της Ν. Alzheimer με την χρήση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό με στόχο να προσφέρει λεπτομερή εικόνα του θεραπευτικού τους ρόλου και να δημιουργήσει μία βιώσιμη θεραπευτική μέθοδο για τη νόσο.
  • Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Τζέιμς Τίμονς του Βασιλική κολεγίου του Λονδίνου, εντόπισαν μέσω μίας εξέτασης αίματος μία σειρά 150 γονιδίων του οποίου ο βαθμός δραστηριότητας μπορεί να προβλέψει της πιθανότητα εκδήλωσης της Ν. Alzheimer. Η ανακάλυψη παρέχει την πρώτη αξιόπιστη μοριακή «υπογραφή» της βιολογικής ηλικία στους ανθρώπους και θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να εντοπίζει όσους κινδυνεύουν περισσότερο από την Ν. Alzheimer.

Από άνοια και άνοια τύπου Alzheimer  πάσχουν πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φθάσει στα 75 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 135 εκατομμύρια το 2050, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί κάποια θεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.