Τρόπος ζωής η μεσογειακή διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Επί δεκαετίες οι υγειονομικοί φορείς επισημαίνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, ξηρών καρπών και λαχανικών, αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τα πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων που καταγράφονται στην περιοχή της Μεσογείου.

Σήμερα, όμως, μια ομάδα κινηματογραφιστών, υπό την καθοδήγηση ενός Βρετανού καρδιολόγου, υποστηρίζει ότι η λειτουργία της μεσογειακής διατροφής έχει απλοποιηθεί υπερβολικά. Στη νέα τους ταινία αποδεικνύουν ότι η καλή κατάσταση υγείας των λαών της Μεσογείου δεν οφείλεται αποκλειστικά στη διατροφή αλλά και σε άλλους παράγοντες.

H νέα ταινία, με τίτλο «Πρωτόκολλο Πίοπι», εκτυλίσσεται στην ομώνυμη πολίχνη της Ιταλίας, νότια της Νάπολης, όπου έζησε τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του ο πρώτος επιστήμονας που εντόπισε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, ο Ανσελ Κέιζ.

Ο Κέιζ εκπόνησε επιδημιολογική έρευνα και συσχέτισε τα κεκορεσμένα λίπη με τα καρδιακά νοσήματα. Η εργασία του οδήγησε στην υιοθέτηση της χαμηλής σε λιπαρά διατροφής, που κάποιοι σήμερα αμφισβητούν.
Ο δρ Ασέμ Μαλχότρα εξηγεί ότι αυτές οι μελέτες τον ενέπνευσαν να επισκεφθεί τη Μεσόγειο και να μάθει για τη μεσογειακή διατροφή στην οποία πιστεύει. Ο δρ Μαλχότρα, επεμβατικός καρδιολόγος και σύμβουλος του βρετανικού Εθνικού Φόρουμ Κατά της Παχυσαρκίας, επισημαίνει ότι η ιατρική έρευνα δείχνει ότι αυτοί που σταματούν να καπνίζουν βλέπουν άμεση μείωση του κινδύνου που διατρέχουν να υποστούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Υπάρχει η πεποίθηση στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή πάσχουν από καρδιακά νοσήματα ότι έχουν ήδη υποστεί τόση ζημία, ώστε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να την αποκαταστήσεις. Ομως, η αλλαγή της διατροφής μπορεί να περιορίσει δραματικά τον κίνδυνο εμφράγματος, ακόμα και σε αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Διαθέτουμε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει μέσα σε εβδομάδες», καταλήγει ο Βρετανός ειδικός.

Παράγοντας μακροζωίας

Ο δρ Μαλχότρα ταξίδεψε στη Μεσόγειο με τον κινηματογραφιστή Ντόναλντ Ο’Νιλ και μαζί διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή ήταν ένας από τους παράγοντες της μακροζωίας των κατοίκων στο Πίοπι, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 90 χρόνια.

Αυτό που εξέπληξε τους δύο άνδρες ήταν το πόσο οι κάτοικοι του Πίοπι απολαμβάναν και ευχαριστιούνταν το φαγητό τους, κάνοντας κάθε γεύμα ιδανική ευκαιρία για να βρεθούν με φίλους και συγγενείς. Επίσης, οι κάτοικοι του Πίοπι περνούσαν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στην ύπαιθρο και αντί να έχουν προκαθορισμένο χρόνο για γυμναστική ή τζόκινγκ, είχαν άλλες σωματικές δραστηριότητες όπως είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο, ενώ έμοιαζαν να έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα στρες.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη μεσογειακή διατροφή», τονίζει ο δρ Μαλχότρα. «Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής, μια ολιστική προσέγγιση. Είναι το φαγητό, η κοινωνική επαφή, ο σωστός τύπος της άσκησης και η παραμονή στην ύπαιθρο, υπό το ηλιακό φως. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα μαθήματα που πήραμε από τούτο το χωριό με αυτά που γνωρίζουμε από τη σύγχρονη ιατρική».
Ο δρ Μαλχότρα, επίσης, τόνισε ότι στο ντοκιμαντέρ θα προσπαθήσει να δείξει στον κόσμο πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μέσα σε λίγες εβδομάδες υιοθετώντας ορισμένες πτυχές του μεσογειακού τρόπου ζωής.

http://www.kathimerini.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.