Ανέπτυξε χειρουργική μέθοδο που νικά τις επιληπτικές κρίσεις
Ο Δρ. Δημήτρης Σερλέτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, όπου αναπτύσσει ένα χειρουργικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της επιληψίας από κοινού με το τμήμα Νευρολογίας. Είναι επίσης ένας επιτυχημένος επιστήμονας με εκτεταμένο αριθμό δημοσιεύσεων στον τομέα της αντιμετώπισης της επιληψίας.
Το πρόγραμμα χειρουργικής της επιληψίας του UAMS χρησιμοποιεί την τεχνολογία ROSA για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών, των οποίων οι παθήσεις δεν είχαν αντιμετωπιστεί επαρκώς στο παρελθόν.
Πριν από μερικούς μήνες έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους ασθενείς του, και κυρίως στον Charles Gossow, έναν άνδρα που, στην ηλικία των 15 ετών, είχε μια επιληπτική κρίση στο σχολείο, στη νότια Καλιφόρνια. Οι γιατροί διέγνωσαν «αραχνοειδή κύστη» η οποία παροχετεύθηκε και ο Charles είπε ότι τα πράγματα πήγαινα καλύτερα. Όμως πριν περίπου 15 χρόνια ο εφιάλτης επέστρεψε. Έκανε άλλο ένα χειρουργείο, όλα έδειχναν να είναι καλά για περίπου 20 χρόνια, ύστερα μετακόμισε στο Αρκάνσας, οι κρίσεις επέστρεψαν, και τότε αποφάσισε να πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αρκάνσας, στο Little Rock, με σκοπό να να δει κάποιον γιατρό που θα τον βοηθούσε. Αυτός ο γιατρός ήταν ο Δρ. Δημήτρης Σερλέτης, ένας από τους Νευροχειρουργούς του Νοσοκομείου UAMS.
«Δεν ήμαστε σίγουροι αν είχαμε να κάνουμε με καλοήθη κύστη ή κάτι πιο περίπλοκο από αυτό», είπε ο Δρ. Σερλέτης. Με την κύστη να βρίσκεται στον δεξιό εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου, σε μέγεθος σχεδόν ενός λεμονιού, ο Δρ. Σερλέτης πρότεινε εκ νέου χειρουργείο. Αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησε μια ξεχωριστή τεχνική: ένα υψηλής ανάλυσης μικροσκόπιο κι ένα σύστημα πλοήγησης -όπως ένα gps περίπου- με τα οποία θα εντόπιζε τα τοιχώματα του τραύματος. «Ξανα-ανοίξαμε στην ίδια τομή όπου είχε ξυρίσει τα μαλλιά του, ανοίξαμε το δέρμα στο κρανίο και αφαιρέσαμε το τμήμα του οστού που είχε πλάκες τιτανίου παλαιότερα».
Αλλά ο Δρ. Σερλέτης λέει πως αναγνώρισε κάτι ξεκάθαρο, το οποίο δεν είχε γίνει στο παρελθόν. «Δεν του είχαν ποτέ ως τώρα αφαιρέσει το τοίχωμα αυτό. Φαινόταν να έχει ανοιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν», είπε ο Σερλέτης. Αυτή η κίνηση φαίνεται να βοήθησε πολύ τον Charles. «Τώρα δεν είναι εκεί», πρόσθεσε ο ασθενής. Και οι συνεχείς κρίσεις έχουν φύγει, γεμίζοντάς τον με εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη που δεν θα πρέπει να υποστεί και πέμπτο χειρουργείο.
Ο Δημήτρης είναι ο γιος του Απόστολου Σερλέτη, ενός Έλληνα οικονομολόγου, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Calgary. Ο Απόστολος ζει στο Calgary στην Alberta του Καναδά μαζί με τη γυναίκα του Αγλαΐα, κι εκτός από το Δημήτρη έχουν και μια κόρη, την Άννα, που είναι καρδιολόγος εκεί.
Το 2003 ο Δημήτρης πήρε το πτυχίο του στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Calgary, στον Καναδά. Απέκτησε το διδακτορικό του στη φυσιολογία και τη βιοϊατρική τεχνολογία το 2010 από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά. Ολοκλήρωσε την πρακτική στη Νευροχειρουργική το 2012 στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και ειδικεύθηκε στη χειρουργική επιληψία που αφορά ενήλικες/παιδιά, στην κλινική του Κλίβλαντ, στο Οχάιο της Αμερικής.
Είναι μέλος του Οργανισμού Αμερικανών Νευροχειρουργών και του Royal College των Γιατρών και Χειρουργών του Καναδά. Είναι επίσης ενεργός στην Αμερικανική Εταιρεία για την Επιληψία, την Καναδική ομοσπονδία κατά της επιληψίας κ.α. Το 2012 ήταν στη λίστα των «Κορυφαίων 40 κάτω από 40 ετών», κυρίως χάρη στην καινοτόμο έρευνα που κάνει στη νευροχειρουργική για την επιληψία και τις επιληπτικές κρίσεις.
Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ο Σερλέτης έχει εκδώσει πάνω από 20 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει παραστεί σε πάνω από 25 συνέδρια στον Καναδά, τις ΗΠΑ, και την Ευρώπη, και έχει λάβει πάνω από 22 διαφορετικά βραβεία και διακρίσεις.