Ρινοπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Η ρινοπλαστική αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν κάποια αισθητική ατέλεια στη μύτη την οποία θέλουν να διορθώσουν, αλλά ταυτόχρονα φοβούνται ότι θα αλλάξει το πρόσωπό τους μετά την επέμβαση και ότι η «καινούργια» τους μύτη δεν θα τους «πηγαίνει».

Αν οι αλλαγές είναι πολύ έντονες αυτό μπορεί να συμβεί. Επίσης είναι δεδομένο ότι δεν ταιριάζουν όλες οι μύτες σε όλα τα πρόσωπα. Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική λοιπόν είναι αυτή που διορθώνει συγκεκριμένες ατέλειες στην κάθε μύτη ξεχωριστά και έχει σαν αποτέλεσμα να «γλυκαίνει» το πρόσωπο και όχι να το αλλάζει.

Πώς γίνεται και τι διορθώνει η ρινοπλαστική; Η ρινοπλαστική διορθώνει τον οστέινο (ρινικά οστά) και χόνδρινο (διάφραγμα, ρινικοί χόνδροι) σκελετό την μύτης και με τον τρόπο αυτό αλλάζει το σχήμα της. Οι αλλαγές αυτές, που έχουν προσυμφωνηθεί με τον πλαστικό χειρουργό, συνήθως γίνονται από μικρές τομές μέσα στη μύτη οπότε δεν φαίνεται καμία ουλή μετεγχειρητικά. Σε κάποιες περιπτώσεις που χρειάζεται μπορούμε να μικρύνουμε και τα ρουθούνια με εξωτερικές τομές.

Τι είναι και σε ποιές περιπτώσεις γίνεται ανοιχτή ρινοπλαστική; Στην ανοιχτή ρινοπλαστική γίνεται μία μικρή τομή στην στυλίδα της μύτης και από αυτή “σηκώνουμε το δέρμα” και έχουμε καλύτερη πρόσβαση στον ρινικό σκελετό. Καταφεύγουμε σε αυτή τη μέθοδο, σε περιπτώσεις με ιδιαίτερες δυσκολίες στο ακρορίνιο που χρειάζεται και η τοποθέτηση ή αφαίρεση μοσχευμάτων ή σε πολύ απαιτητικές επανεπεμβάσεις.

Τι είναι η λειτουργική ρινοπλαστική; Η μύτη είναι ένα όργανο με πολύ σημαντική λειτουργία. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να κάνουν επέμβαση στη μύτη οδηγούνται εκεί γιατί δεν αναπνέουν καλά από τη μύτη, γιατί ροχαλίζουν ή γιατί συχνά βουλώνει η μύτη τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις παράλληλα με την αλλαγή του σχήματος της μύτης διορθώνουμε και το στραβό διάφραγμα και τις κάτω ρινικές κόγχες όταν είναι υπερτροφικές και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Μπορεί να γίνει ρινοπλαστική με τοπική αναισθησία; Μία κανονική πλαστική μύτης, επειδή χρειάζεται και κάνουμε οστεοτομίες που πονάνε, καλό είναι να γίνεται με γενική αναισθησία. Αν διορθώσουμε μόνο το ακρορίνιο μπορούμε να το κάνουμε με τοπική αναισθησία και μέθη χωρίς να είναι δυσάρεστο για τον ασθενή. Πρέπει να τονίσουμε ότι, αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι ασθενείς, μετεγχειρητικά η ρινοπλαστική δεν πονάει καθόλου.

Ποιοί περιορισμοί και για πόσο διάστημα υπάρχουν μετά τη ρινοπλαστική; Μετά την ρινοπλαστική οι ασθενείς φοράνε ένα ειδικό ναρθηκάκι στη μύτη για μία εβδομάδα και τις δύο πρώτες ημέρες βάζουμε ταμπόν στα ρουθούνια οπότε η μύτη είναι κλειστή. Αφού αφαιρέσουμε τα ταμπόν, χρειάζεται να καθαρίζουν τη μύτη με ειδικό τρόπο 3-4 φορές την ημέρα. Μετά την αφαίρεση και του νάρθηκα, μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Πρέπει για 20 ημέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην χτυπήσουν τη μύτη μέχρι να «κολλήσουν» καλά τα ρινικά οστά.

Με τη ρινοπλαστική μπορώ να αποκτήσω όποια μύτη θέλω; Όπως αναφέραμε και προηγουμένως δεν ταιριάζουν όλες οι μύτες σε όλα τα πρόσωπα. Ώς εκ τούτου το να επιθυμεί κάποιος να αποκτήσει μία μύτη εντελώς διαφορετική από τη δική του-τη μύτη κάποιου άλλου- εκτός ότι τις περισσότερες φορές είναι ανέφικτο, δεν είναι ούτε αισθητικά όμορφο.

Με υαλουρονικό οξύ ή άλλο ενέσιμο μπορεί να γίνει ρινοπλαστική; Κανονική ρινοπλαστική είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ενέσιμο filler. Επιμέρους μικρές ατέλειες όμως μπορούμε να διορθώσουμε σε μία μύτη με την έγχυση υαλουρονικού οξέως. Τοποθετώντας ενέσιμο υλικό σε κάποια σημεία της ρινός έχουμε τη δυνατότητα δίνοντάς τους όγκο να επιτύχουμε συμμετρία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται και αυξητική ρινοπλαστική.

Τι πιθανές επιπλοκές έχει η ρινοπλαστική; Οι κυριότερες πιθανές επιπλοκές μίας ρινοπλαστικής είναι αισθητικές. Δυσμορφίες μικρές ή μεγαλύτερες κάθε είδους μπορεί να εμφανιστούν σαν αποτέλεσμα κακής τεχνικής ή εκτίμησης από μέρους του χειρουργού. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών μπορεί να διορθωθούν σε δεύτερο χρόνο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.