Οι ξηροί καρποί στη διατροφή μας.

Τροφική αλλεργία Facebooktwitterpinterest

Aμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φυστίκια…

Oι ξηροί καρποί αποτελούν μια ασφαλή διατροφική επιλογή για τους περισσότερους από εμάς.

Η συγκεκριμένη τροφή αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, -σε ποσοστό 10-15% της σύστασης τους- καθώς και μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα λιγότερο παχυντικά, σε σχέση με την θρεπτική τους αξία, θεωρούνται τα αμύγδαλα.

Επίσης, ως πλουσιότερα σε θρεπτικές ουσίες κρίνονται τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί ή τα σχετικά γλυκίσματα είναι εξίσου υγιεινές τροφές;

Να αποφεύγουμε την προσθήκη του αλατιού, κυρίως αν είμαστε υπερτασικοί ή καρδιοπαθείς. Στον αντίποδα όμως, γεύματα όπως ψωμί με μέλι και ξηρούς καρπούς ή ταχίνι και γλυκά, όπως ο χαλβάς με αμύγδαλα ή το παστέλι, προτείνονται ανεπιφύλακτα ως εξαιρετικές νηστίσιμες νοστιμιές.

Τα πολυακόρεστα λίπη που περιέχονται στην εν λόγω τροφή μειώνουν την αθυρογένεση και προστατεύουν την καρδιά μας.

Παράλληλα, οι πολλές θερμίδες που προσφέρουν δεν αποτελούν πρόβλημα, αν τους καταναλώσουμε με μέτρο.

Πόση σημασία όμως δίνουμε στη σωστή τους συντήρηση;

Χαμηλή υγρασία, θερμοκρασία από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή θερμοκρασία ψυγείου, και ανάλωση μέσα σε 1 χρόνο το πολύ είναι οι απαράβατοι κανόνες που πρέπει να υιοθετήσουμε, αν δεν θέλουμε να τους γευθούμε κακοσυντηρημένους.

Υγ: Οι ξηροί καρποί μας συντροφεύουν γευστικά με πολλούς τρόπους. Ας τους προτιμήσουμε λοιπόν, πάντα χωρίς υπερβολές.

kriaras
Νικόλαος Κριαράς
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.