Αυξητική τάση της νόσου Peyronie!

Facebooktwitterpinterest

Αυξητική τάση, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εμφανίζει τα τελευταία χρόνια  η  νόσος  Peyronie, ( στράβωμα  και πόνος πέους),   κυρίως  σε άνδρες της μέσης ηλικίας!

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία  η νόσος Peyronie πλήττει το 10% των ανδρών παγκοσμίως  και η συχνότητα εμφάνισης της μεταβάλλεται με την ηλικία. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η νόσος εμφανιζόταν κατά μέσο όρο σε  4,3 άνδρες στους  100.000 ( ηλικιακή ομάδα   20 με 29χρόνων), ενώ σήμερα εμφανίζεται   σε 66 άνδρες ανά 100.000 ,( ηλικιακή ομάδα των 50-59 χρόνων).

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος έχει αυξητική τάση και πλήττει περισσότερο τους άνδρες άνω των 50χρόνων»  αναφέρει ο  διαπρεπής ουρολόγος -ανδρολόγος κ.Κώστας Ρόκκας διευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας Ανδρολογίας στην  Αθήνα  και προσθέτει.

 «Η μη άμεση αντιμετώπιση της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία!»

                        ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ    ΝΟΣΟΥ

Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος προκαλεί ένα περίεργο στράβωμα(κάμψη) του πέους, το οποίο πολλές φορές  εμποδίζει ακόμα και την σεξουαλική επαφή.

Ακόμη  μπορεί  δε να συνοδεύεται από πόνο  στη στύση, ενώ αρκετές φορές  συνυπάρχει με στυτική δυσλειτουργία.

Τα συμπτώματα της νόσου Peyronie,σύμφωνα με τους ανδρολόγους, μπορούν είτε να εμφανιστούν βαθμιαία, είτε ξαφνικά και παρουσιάζουν:

  • Πόνος στο πέος κατά τη στύση ή/και τον οργασμό
  • Στράβωμα του πέους είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω , είτε πλαγίως,
  • Σχηματισμό πλακών από ινώδη ιστό, οι οποίες ψηλαφιούνται κάτω από το δέρμα του πέους
  •  Εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στο 29 με 52% των πασχόντων
  • Mείωση του πεϊκού μήκους
  •  Mεγάλη στένωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πέους
  • Κληρονομική προδιάθεση.

«Αν κάποιος άνδρας εμφανίσει στο πέος του κάποιο από τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτεί τον ανδρολόγο του για την αντιμετώπιση της νόσου», προσθέτει ο κ  Ρόκκας.

 Κιαυτό γιατί μελέτες αναφέρουν ότι στο 42% των ασθενών η νόσος χειροτερεύει σταδιακά με χαρακτηριστική επιδείνωση της κάμψης του πέους , στο 42% παραμένει σταθερή , ενώ μόνο ένα 13% αναφέρει μια μικρή βελτίωση.

             ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Οι μέχρι σήμερα φαρμακευτικές αγωγές που εφαρμόζονται, σύμφωνα με τους ανδρολόγους, είναι απογοητευτικές και  δεν έχουν πείσει   για τα αποτελέσματα τους.

 «Η  χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου είναι  η μόνη αξιόπιστη λύση γιατί έχει σίγουρα αποτελέσματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν περάσει έξι μήνες από την εμφάνιση της νόσου» τονίζει ο κ Ρόκκας .

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μία ώρα, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν, ενώ  δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Ενεργό σεξουαλική ζωή  μπορεί να έχει μετά από ένα μήνα.

               ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό για τους επιστήμονες ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη νόσο Peyronie. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι προκαλείται από μικροτραυματισμούς στο πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, της άθλησης, ή ενός ατυχήματος με αποτέλεσμα την δημιουργία ουλώδους ιστού. Στο σημείο τραυματισμού μπορεί να παγιδευτούν κύτταρα κατά τη διαδικασία επούλωσης, τα οποία ίσως σχηματίσουν τον ινώδη ιστό.
Παράλληλα  είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και γενετικός αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου.

Η νόσος αυτή συνδέεται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Dupuytren ( παρόμοια κατάσταση στην παλάμη ) , η τυμπανοσκλήρυνση , ο σακχαρώδης διαβήτης , η ουρική αρθρίτιδα , η νόσος του Paget καθώς και με ιατρικούς χειρισμούς στην ουρήθρα και την χρήση φαρμάκων ( β-αναστολέων )

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.