Ποιά είναι η ιππουριδική συνδρομή (ΙΣ)
Ορισμός: Η ιππουριδική συνδρομή (ΙΣ) είναι μία σοβαρή νευρολογική διαταραχή, που μπορεί να προκληθεί από δισκοκήλη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σε περίπτωση υπερβολικής πίεσης στην ιππούριδα του Ν.Μ. Περισσότερο από 95% των απλών κηλών οσφυϊκών δίσκων μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά στην αρχή. Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται για τους ασθενείς που εμφανίζουν επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων ή όταν αποτυγχάνει η κλινική βελτίωση μετά από μία κατάλληλη συντηρητική αγωγή. Αντίθετα, η ιππουριδική συνδρομή είναι μία σοβαρή επιπλοκή της οσφυϊκής δισκοκήλης , η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Τα κλινικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά της μπορούν να περιλάβουν την έντονη χαμηλή οσφυαλγία, την ισχιαλγία, την αναισθησία / υπαισθησία δίκην σέλας, τη μυϊκή αδυναμία, το αισθητικό έλλειμμα και διαταραχές στην ούρηση με επίσχεση ή ακράτεια ούρων οπως και διαταραχές στην αφοδευση με συχνότερο κλινικό εύρημα την απώλεια κοπράνων.
Συμπτωματολογία:Ο ασθενής μπορεί να εφαρμόζει τα παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα:
Οσφυαλγία
Μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη ισχιαλγία
Υπαισθησία δίκην σέλας (μειωμένη ή «περίεργη» αισθητικότητα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων) ή στην οπίσθια επιφάνεια των μηρών και των γλουτών
Απώλεια τόνου στο σφιγκτήρα του πρωκτού ή ακράτεια κοπράνων
Διαταραχές της ουροδόχου κύστης, όπως κατακράτηση ούρων, ακράτεια υπερχείλισης και δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, απώλεια ελέγχου του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης
Απομείωση της σεξουαλικής λειτουργίας
Απουσία του αντανακλαστικού του αχίλλειου τένοντα αμφοτερόπλευρα
Πτώση άκρου πόδα, μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα
Μειωμένη οσφυϊκή λόρδωση και κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή προοδευτικά σε διάστημα εβδομάδων ή και ετών. Όταν τα συμπτώματα της ιππουριδικής συνδρομής είναι σταδιακά χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας, μυϊκή αδυναμία κι αιμωδία (μούδιασμα) στα κάτω άκρα και καταλήγουν σε δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή/και του εντέρου.
Θεραπεία: Η αντιμετώπιση της ιππουριδικής συνδρομής είναι πάντοτε χειρουργική και αποσκοπεί στην αποσυμπίεση των νευρικών δομών που πιέζονται.Αποτελεί επείγουσα κατάσταση διότι πίεση των νευρικών ριζών για πάνω από κάποιο χρονικό όριο (συνήθως πάνω από 48 ώρες) μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη της κύστης ή του των σφιγκτήρων.
Αποκατάσταση: Μετά την επιτυχή αποσυμπίεση των ριζών που είχαν πληγεί, πρέπει να αρχίσει η αποκατάσταση υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις και τεχνικές, ο φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει τον ασθενή να:
– βελτιώσει τον έλεγχο και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.
– αποκτήσει τη μυϊκή ισχύ στους μυς που είχαν επηρεαστεί από την πίεση των ριζών.
– βελτιώσει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων στα κάτω άκρα και τη σπονδυλική στήλη.
– βελτιώσει την ικανότητα στήριξης και βάδισης.
– βελτιώσει την ικανότητα του ασθενούς να προστατεύει τη σπονδυλική του στήλη από μελλοντικές υποτροπές.