Αδιέξοδο στη συνάντηση των γιατρών με τον Κατρούγκαλο
Σύμφωνα με δηλώσεις των γιατρών μετά τη συνάντηση, ο κύριος Κατρούγκαλος φάνηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο να δεχτεί την πρόταση Πατούλη να πληρώνουν οι νέοι γιατροί χαμηλότερες εισφορές την πρώτη 5ετία, από την στιγμή που θα πάρουν ωστόσο την ειδικότητα κι όχι με την λήψη του πτυχίου. Ωστόσο, αναφορικά με άλλα αιτήματα των γιατρών που δηλώνουν ότι «το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί ταφόπλακα για το ασφαλιστικό», υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας τόνισε τα εξής: «Ο ΙΣΑ ξεκαθάρισε στον υπουργό Εργασίας ότι εάν δεν αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο-έκτρωμα ο ιατρικός κόσμος θα συστρατευτεί με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ,-επιστήμονες, αγρότες ,τοπική αυτοδιοίκηση-, σ’ ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων που απειλούν όχι μόνο την επαγγελματική επιβίωση των επιστημόνων και των ελευθεροεπαγγελματιών αλλά και την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας μας».
Παρακάτω η ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη συνάντηση:
«Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που αποτελεί ταφόπλακα για εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες ζήτησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας ,που είχε οργανώσει ο ΙΣΑ καθώς και κατάληψη του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Νίκου Φράγκου από μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ που ανάγκασαν τον υπουργό Εργασίας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ κατέστησαν σαφές στον υπουργό Εργασίας ότι ο ιατρικός κόσμος δεν θα ανεχτεί να οδηγηθεί στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση, με ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που πλήττει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και το επιστημονικό δυναμικό της.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην πενταετή ελάφρυνση των νέων επιστημόνων κατά την έναρξη της εργασίας τους, ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΙΣΑ, αυτό δεν αφορά τον ιατρικό κόσμο , για τον οποίο μετά το αγροτικό και την ειδικότητα θα έχει παρέλθει η ευνοϊκή πενταετία.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του ΔΣ του ΙΣΑ έθεσαν τις κόκκινες γραμμές του ιατρικού κόσμου.
Ειδικότερα:
Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη του διαλόγου σε μηδενική βάση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού.
Μελέτη από τα οικονομικοτεχνικό κλιμάκιο του ΙΣΑ , για την αποσαφήνιση κρίσιμων θεμάτων
Διασφάλιση της επαγγελματικής βιωσιμότητας των ελευθεροεπαγγελματιών που αποτελούν μια σημαντική, για την ανάπτυξη της χώρας παραγωγική δύναμη
Νωρίτερα τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους με “μπλοκάκι”, αλλά και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:
Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:
1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%
Β. ΑΝΕΡΓΟΙ
1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ
1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.