ΧΑΠ: Σημαντικό όφελος για τον ασθενή και το σύστημα Υγείας η έγκαιρη διάγνωση και η στοχευμένη θεραπεία

Facebooktwitterpinterest

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2016: Η έγκαιρη διάγνωση και η στοχευόμενη θεραπευτική προσέγγιση μπορούν να οδηγήσουν σε αισθητή βελτίωση των συμπτωμάτων όσων πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και να εξοικονομήσουν πόρους από το σύστημα Υγείας, συμπέραναν οι πνευμονολόγοι ιατροί στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης

«Η σύγχρονη προσέγγιση της θεραπείας της ΧΑΠ, όπως αυτή προκύπτει από τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών & Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος (ΕΜΠΕΠΘ) και τη χορηγία της Pharmathen Hellas.

Κάνοντας την εισαγωγή στην εκδήλωση, ο κ. Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος της ΕΜΠΕΠΘ, καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ανέφερε ότι «Παραγωγικός βήχας και δύσπνοια σε καπνιστές, πρέπει να οδηγούν αμέσως σε ειδικό γιατρό προκειμένου να γίνει σπιρομέτρηση και κλινική αξιολόγηση. Το «στοίχημα» για τον ασθενή είναι να απομακρύνει το χρόνο εκδήλωσης της πρώτης παρόξυνσης της νόσου, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του», προσθέτοντας πως «το 25% των ασθενών λαμβάνουν σήμερα ακατάλληλη θεραπεία για τη ΧΑΠ, το 35% είναι χωρίς θεραπεία και μόλις το 40% ακολουθεί την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, σε μία νόσο που προσβάλλει το 10% έως 15% του πληθυσμού άνω των 45 ετών και αποτελεί σήμερα την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως».

Η κα. Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία», τ. Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην παθογένεια της ΧΑΠ και τη σημαντικότητα της έγκαιρης και σωστής θεραπείας η οποία έχει οφέλη τόσο για τον ασθενή όσο και το σύστημα Υγείας. «Οι παθογενετικοί μηχανισμοί άσθματος και ΧΑΠ δεν συνδέονται απόλυτα» ανάφερε, «αλλά υπάρχει σαφώς μία γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντική έκθεση, προκειμένου να εκδηλωθούν κλινικά τα εν λόγω νοσήματα. Στους ασθενείς που χορηγείται τακτική θεραπεία, μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των παροξύνσεων και η εξέλιξη της νόσου. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως οι παροξύνσεις συνδέονται με την επιδείνωση της ΧΑΠ, άρα η μείωσή τους βελτιώνει την πρόγνωση του ασθενούς, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της θεραπείας τόσο για τον ίδιο όσο και το σύστημα Υγείας».

Στον ορισμό και το κόστος των παροξύνσεων στη ΧΑΠ αναφέρθηκε ειδικότερα ο κ. Διονύσης Σπυράτος, λέκτορας Πνευμονολογίας, στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Ο κ. Σπυράτος εξήγησε ότι «παρόξυνση είναι ένα οξύ συμβάν, που χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων πέραν της «φυσιολογικής» ημερήσιας διακύμανσης και οδηγεί σε τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Προκαλεί πάνω από το 50% του κόστους νοσηλείας της ΧΑΠ, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κίνδυνο 19,9% να υποστούν πνευμονική εμβολή, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 24,7% στους νοσηλευόμενους. Όσοι εμφανίζουν σοβαρού βαθμού παρόξυνση, έχουν θνησιμότητα 50% έπειτα από 3,6 έτη».

Ο κ. Σταύρος Τρύφων, διευθυντής ΕΣΥ στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» αναφέρθηκε στη θεραπευτική προσέγγιση της ΧΑΠ, χαρακτηρίζοντας ως θεραπεία πρώτης γραμμής τον συνδυασμό ινδακατερόλης και γλυκοπυρρονίου – «έναν συνδυασμό, ο οποίος μπορεί να αυξήσει κατά 35% το χρόνο εμφάνισης της πρώτης μέτριας έως σοβαρής παρόξυνσης και να έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση της εικόνας του ασθενούς με ΧΑΠ. Ο συνδυασμός διπλής βρογχοδιασταλτικής δράσης ινδακατερόλης – γλυκοπυρρονίου βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα του ασθενούς», επεσήμανε.

Χορηγός της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη ήταν η Pharmathen Hellas, του Ομίλου Pharmathen. Η κα Μαριάννα Αναστασάκου, Business Unit Director Respiratory – Oncology της Εταιρείας, ανέφερε ότι

«Μέσα από τις επιστημονικές αυτές εκδηλώσεις επικοινωνούνται οι πιο πρόσφατες και καινοτόμες προσεγγίσεις στη θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, με στόχο την βελτίωση ποιότητας ζωής  των ασθενών καθώς και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την ΧΑΠ . Ως εταιρεία εστιασμένη στην καινοτομία για την Υγεία, θεωρούμε την υποστήριξη αυτών των ημερίδων καθήκον προς την ιατρική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο»

 

Για την θεραπεία της ΧΑΠ

Το γλυκοπυρρόνιο και ο σταθερός συνδυασμός γλυκοπυρρονίου – ινδακατερόλης αποτελούν νέες, καινοτόμες, εισπνεόμενες θεραπείες ξηράς σκόνης, κατάλληλες για άπαξ ημερησίως χορήγηση. Ενδείκνυνται ως βρογχοδιασταλτικές θεραπείες συντήρησης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Ειδικά ο συνδυασμός γλυκοπυρρονίου – ινδακατερόλης είναι ο πρώτος σταθερός συνδυασμός αντιχολινεργικής θεραπείας και β2 αγωνιστή (LAMA/LABA). Λόγω του διπλού μηχανισμού δράσης, παρέχει επιπρόσθετη αποτελεσματικότητα.

Οι παραπάνω θεραπείες κρίθηκαν σε όλες τις κλινικές μελέτες ως ασφαλείς και καλά ανεκτές και το γεγονός αυτό συνδυάστηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο στην μείωση των παροξύνσεων, όσο και στην βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, της δύσπνοιας αλλά και της ποιότητας ζωής.

Σημαντική είναι η χορήγησή τους με την καινοτόμο συσκευή Breezhaler. Πρόκειται για μία συσκευή χαμηλής αντίστασης ροής αέρα, κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με ΧΑΠ, ακόμη και αυτούς με πολύ σοβαρή απόφραξη. Διαθέτει μικρό και διακριτικό μέγεθος, ενώ είναι σχεδιασμένη για να παρέχει μηχανισμούς ανάδρασης κατά την χορήγηση της δόσης, εξασφαλίζοντας την συμμόρφωση του ασθενούς.

Για την ΧΑΠ

Οι νόσοι που ανήκουν στην κατηγορία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το πνευμονικό εμφύσημα και το χρόνιο άσθμα (βρογχεκτασίες και βρογχιολίτιδα).

Στην Ελλάδα, η νόσος προσβάλλει το 8,4% του πληθυσμού των καπνιστών σε ηλικίες άνω των 35 ετών ή 600.000 ανθρώπους. Από αυτούς, 150.000 καπνιστές βρίσκονται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Το προφίλ του ασθενούς είναι: Καπνιστής, ηλικίας άνω των 45 ετών, με συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθημερινό βήχα, έντονη απόχρεμψη, δύσπνοια και παροξυσμό. “Κλειδί” για την καλύτερη αντιμετώπιση αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση, η οποία ωστόσο επιτυγχάνεται σπάνια, με επίπτωση στην έκβαση του ασθενούς. Τα συμπτώματα που πρέπει να προκαλούν υποψίες για ΧΑΠ είναι ο παραγωγικός βήχας και η δύσπνοια, εφόσον πρόκειται για καπνιστή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.