Τι είναι ο βελονισμός

Facebooktwitterpinterest

Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική μέθοδος που έγκειται στην εισαγωγή στο δέρμα και στους μύες μικρής διαμέτρου βελόνων, οι οποίες παραμένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες που εξηγούν ένα μέρος του δραστικού του φάσματος και του μηχανισμού δράσης του. Πιο συγκεκριμένα, ο βελονισμός, στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού, δρα στο μηχανισμό ελέγχου της πύλης του πόνου, καθώς και μέσω του σπλαγχνοδερματικού αντανακλαστικού και της εξισορρόπησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Επιπλέον, ο βελονισμός φαίνεται να επιδρά στα λειτουργικά κέντρα του εγκεφάλου, όπως αποδεικνύεται από σύγχρονες νευροαπεικονιστικες μέθοδους (fMRI, PET). Σε βιοχημικό επίπεδο, έχει αποδειχτεί πως δεκάδες είναι τα μόρια που επηρεάζονται με την είσοδο της βελόνας στο δέρμα, όπως νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, ενδογενή οπιοειδή κλπ, τόσο τοπικά, όσο και συστηματικά. Η πολυεπίπεδη δράση του βελονισμού (τοπική, περιοχική -νωτιαίος μυελός-, κεντρική -εγκέφαλος-) έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των ερευνητών τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία και έχει αναγάγει τον βελονισμό σε ένα κοινώς αποδεκτό μέσο θεραπείας.

Γιατί να κάνω βελονισμό

Ο βελονισμός αποτελεί μια ολιστική μέθοδο θεραπείας, ευρέως πλέον διαδεδομένη σε όλο το Δυτικό κόσμο. Η δράση του σε νοσήματα, τόσο οξέα όσο και χρόνια, είναι αποδεδειγμένη με εκτεταμένες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες. Τα πλεονεκτήματα του πολλά:

Δίνει άμεση ανακούφιση στον οξύ πόνο.

Λειτουργεί ως αυτόνομη θεραπεία αλλά και συμπληρωματικά με άλλη αγωγή, ενισχύοντας τη δράση της.

Είναι ανώδυνη τεχνική και ασφαλής, χωρίς παρενέργειες.

Σημαντική είναι η συμβολή του και στις χρόνιες παθήσεις, όταν η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα

Το γεγονός ότι ως μέθοδος δεν έχει παρενέργειες μπορεί να αποτελέσει τον αντίλογο στη μονοδιάστατη και υπέρογκη πολλές φορές χρήση της φαρμακοθεραπείας.

Ποιά νοσήματα θεραπεύει ο βελονισμός

O βελονισμός λειτουργεί θεραπευτικά σε έναν μεγάλο αριθμό παθολογικών καταστάσεων. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά καποιες απο τις παθήσεις που έχει θέση ως θεραπευτικό μέσο ο βελονισμός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), την Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικού Βελονισμού (AAMA) και τη Βρετανική Εταιρία Ιατρικού Βελονισμού (BMAS).

Ο βελονισμός πονάει;

Ο βελονισμός είναι μια πολύ καλά ανεκτή θεραπευτική μέθοδος και είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιος να μην την ανεχθεί λόγω άλγους. Κατά την είσοδο της βελόνας δημιουργείται αίσθηση νυγμού (τσιμπήματος) που υποχωρεί γρήγορα και αφήνει συνήθως αίσθηση ”βάρους” και χαλάρωσης στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο θεραπευόμενος μπορεί να συνεχίσει κανονικά το ημερήσιο πρόγραμμα του.

Έχει παρενέργειες;

Σημαντικό πλεονέκτημα του βελονισμού είναι ότι προκειται για μια θεραπευτική παρέμβαση με μηδενικές σχεδόν παρενέργειες, όταν βέβαια εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς που τηρούν αυστηρά τους κανόνες εφαρμογής του.

Πόση ώρα διαρκεί κάθε συνεδρία και πόσες θεραπευτικές συνεδρίες απαιτούνται;

Στην πρώτη επίσκεψη ο γιατρός λαμβάνει πλήρες ιστορικό και εξετάζει κλινικά τον ασθενή. Με βάση τη διάγνωση, επιλέγει κατάλληλο συνδυασμό βελονιστικών σημείων για τη θεραπεία του ασθενή. Κάθε συνεδρία βελονισμού διαρκεί από 20 έως 40 λεπτά. Η βελτίωση στην υγεία τους ασθενούς γίνεται εμφανής συνήθως μετά από 5-6 συνεδρίες, ενώ κατά μέσο όρο απαιτούνται 10-12 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Πόσες βελόνες χρησιμοποιούνται ανα συνεδρία;

Είναι κάτι που εξαρτάται κατά πολύ από το νόσημα. Χρησιμοποιούνται συνήθως έως 16 βελόνες, ενώ μπορεί να απαιτηθούν και πολύ λιγότερες. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό είναι πολύ μικρής διαμέτρου. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης.

Ιστορικά στοιχεία

O βελονισμός αποτελεί μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο, τουλάχιστον 4000 ετών, που αναπτύχθηκε στις χώρες της Ανατολής και ιδιαίτερα στην Κίνα. Βασίζεται στο φιλοσοφικό ρεύμα του ταοϊσμού και στην αρχή του γιν–γιανγκ, των δυο αντίθετων αλληλοσυμπληρούμενων και συνεχώς εναλλασόμενων δυνάμεων της φύσης. Παραδέχεται την ύπαρξη της ενέργειας «τσι» και τους μετασχηματισμούς της, καθώς και την κυκλοφορία της σε συγκεκριμένα κανάλια ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα, τους ”μεσημβρινούς”. Ο κάθε μεσημβρινός έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό βελονιστικών σημείων που εντοπίζονται σε συγκεκριμένη θέση και σε συγκεκριμένο βάθος του σώματος. Τα βελονιστικά σημεία εμφανίζουν ευαισθησία στην πίεση, βρίσκονται κοντά σε κομβικά σημεία του νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος και έχουν χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση. Σύμφωνα με τη θεωρία του βελονισμού, υγεία υπάρχει όταν η ενεργεια ποσοτικά και ποιοτικά είναι σε φυσιολογικά όρια και ρέει ομαλά στους μεσημβρινούς. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να αλλάξει, όταν απαιτείται, τα δυναμικά χαρακτηριστικά της ενέργειας και να ομαλοποιήσει τη ροή της στα κανάλια των μεσημβρινών.

lykos

Nικόλαος Λύκος,
Ιατρός Αποκατάστασης – Βελονιστής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.