Η επαναστατική μέθοδος που νικά τη λευχαιμία
Με ενθουσιασμό κι αισιοδοξία υποδέχθηκε η επιστημονική κοινότητα μια νέα επαναστατική αντικαρκινική θεραπεία που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έτσι ώστε να καταπολεμήσει την λευχαιμία.
Ο καθηγητής Αιματολογίας και Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών-Ψυχικού, Γεράσιμος Πάγκαλης, μίλησε στο CNN Greece για την επαναστατική μέθοδο με τα εξαιρετικά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα και μας εξήγησε πως ακριβώς επιτυγχάνεται η θεραπεία του ασθενούς.
«Παίρνουμε τα υγιή κύτταρα του ασθενούς, τα καλλιεργούμε και «οπλίζουμε» την επιφάνειά τους με κάποια μόρια, που τα φτιάχνουμε έτσι ώστε να μπορέσουν να σκοτώσουν τα κύτταρα της λευχαιμίας ή του λεμφώματος και στη συνέχεια εξασφαλίζουμε με μία μόνο χορήγηση αυτής της συγκεκριμένης κυτταρικής σειράς, να σκοτώσουμε τα κύτταρα της νόσου», τόνισε.
Αυτό που βάζουμε στην επιφάνεια του φυσιολογικού κυττάρου, του Τ-λεμφοκυττάρου, είναι ένα αντίσωμα το οποίο το έχουμε εμείς διαθέσιμο, σημείωσε ο κ. Πάγκαλης κι εκτίμησε πως η συγκεκριμένη επαναστατική μέθοδος θα επιβιώσει, ακριβώς γιατί βασίζεται στο αντίσωμα.
Το «μαγικό» όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Πάγκαλης, είναι ότι «είναι μόνο μία θεραπεία, την κάνεις στη φλέβα και τελειώνεις», ενώ ως εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα, που είναι «οπλισμένα» για να χτυπήσουν τα κύτταρα της πάθησης, στη συνέχεια γίνονται κύτταρα μνήμης, δηλαδή μένουν στον οργανισμό κι έχουν την ικανότητα να συνεχίζουν να δρουν εάν προκύψει πρόβλημα.
Ο κ. Πάγκαλης ξεκαθάρισε πως και οι θεραπείες που ήδη εφαρμόζονται για τα νοσήματα αυτά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, σημειώνοντας πως η νέα επαναστατική μέθοδος κυρίως απευθύνεται σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες θεραπείες.
Όμως, όπως κάθε νέα μέθοδος, έτσι και αυτή έχει κάποιες δυσκολίες κι όπως μας εξήγησε ο κ. Πάγκαλης μία από αυτές είναι ότι αυτό το «όπλο» με το οποίο θωρακίζονται τα κύτταρα, έχει τη δυνατότητα να κάνει τόσο βαριά καταστροφή των κυττάρων της νόσου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς, στη διάρκεια της θεραπείας.
Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του πως σταδιακά αυτή η δυσκολία θα ξεπεραστεί, ενώ η δεύτερη επιφύλαξη που εξέφρασε είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει αν θα συνεχίσει το κύτταρο αυτό να υπακούει, αφού θα έχει θεραπεύσει χιλιάδες ασθενών ή αν θα βρει άλλο τρόπο να ξεφύγει.