Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις:

Facebooktwitterpinterest

Οι σημερινές εφαρμογές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε τις εξής λαπαροσκοπικές επεμβάσεις:

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
με διερεύνηση τουχοληδόχου πόρου σε συνδυασμό με διεγχειρητική χολαγγειογραφία, διεγχειρητική χοληδοχοσκόπηση και διεγχειρητική υπερηχοτομογραφία προς αντιμετώπιση περιπτώσεων χοληδοχολιθίασης και χολοκυστίτιδος.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης η οποία κατέχει
πλέον την θέση της στο πάνθεον των επεμβάσεων επιδιόρθωσης της κήλης.

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή,
η οποία αποτελεί καταξιωμένη μέθοδο,αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδος αφ’ενός και της διαφοροδιάγνωσης της παθολογίας χρονίζοντος πυελικού άλγους σε γυναίκες. Στις περιπτώσεις αυτές η λαπαροσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει ή και να επιλύσει χειρουργικά προβλήματα όπως: πυελική φλεγμονή όπωςσαλπιγγίτιδα, καλοήθης πάθηση ωοθηκών (κύστη, συστροφή), εξωμήτριος κύηση, πυελικές συμφύσεις κλπ.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) και διαφραγματοκήλης με την διενέργεια θολοπλαστικών λαπαροσκοπικά, όπως Nissen, Nissen-Rosseti, Toupet κλπ., η οποία προαπαιτεί εξειδικευμένη αλλά ήδη υπάρχουσα και εδραιωμένη εμπειρία λαπαροενδοσκοπικής συρραφής. Απαραίτητος ο καλός προεγχειρητικός λειτουργικός έλεγχος του οισοφάγου (μανομετρία, pHμετρία).

Οι ενδείξεις γιά λαπ-αντιπαλινδρομική επέμβαση, (αντι-ΓΟΠ) είναι:

α) Συνεχιζόμενα συμπτώματα παλινδρόμησης ή επιπλοκές της υπό θεραπεία,
β) μη συνεργαζόμενοι ασθενείς (συχνά λόγω του κόστους φαρμάκων)
γ) νέοι σε ηλικία ασθενείς που επιθυμούν χειρουργική αποκατάσταση αντί διά βίου φαρμακευτική/διαιτητική θεραπεία,
δ) ασθενείς με επιπλοκές της ΓΟΠ όπως Barret οισοφάγο, στένωση,εισρόφηση, συνεχιζόμενη οισοφαγίτιδα.

Λαπαροσκοπική (ή και θωρακοσκοπική) αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου με πλεονεκτούσα την λαπαροσκοπική εφαρμογή καρδιομυοτομής κατά Heller. Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί ασφαλής, αποτελεσματική (σε 85-90% των ασθενών) και με ελάχιστα μετεγχειρητικά προβλήματα.

Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γιά αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας.
Ήδη είναι καθιερωμένες οι λαπαροσκοπικές τεχνικές τοποθέτησης γαστρικού ρυθμιζόμενου δακτυλίου (lapband), κάθετης γαστροπλαστικής “sleeve gastrectomy” ή γαστρικό μανίκι και γαστρικής παράκαμψης.

Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή σε επιλεγμένους ασθενείς, κυρίως με αιματολογικά νοσήματα.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους. Ανάπτυξη εξειδικευμένων επεμβάσεων και εφαρμογή αυτών λαπαροσκοπικά, όπως η υπερεκλεκτική βαγοτομή.

Λαπαροσκοπική χειρουργική ήπατος: περιλαμβάνει εκτός από την εδραιωμένη πλέον βιοψία, την εκτομή καλοήθων όγκων, κύστεων και εχινοκόκκου κύστεως και την άτυπη ηπατεκτομή.

Λαπαροσκοπική επινεφριδιεκτομή: αποτελεί πλέον καταξιωμένη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος ενδοκρινολογικών παθήσεων και επαρκώς αφαιρεί τον επινεφριδιακό ιστό σε όλες τις παθολογίες, συμπεριλαμβανομένου του υποφυσιογενούς Cushing.

Λαπαροσκοπική χειρουργική παγκρέατος: Περιλαμβάνουν περιφερική παγκρεατεκτομή ή εκπυρήνιση ινσουλινωμάτων.
Επίσης η διαγνωστική λαπαροσκόπηση προηγείται της λαπαροτομίας γιά έλεγχο μεταστάσεων.

Λαπαροσκοπική κολεκτομή η οποία συνήθως εκτελείται ως υποβοηθούμενη, εκτελείται σήμερα με αυξανόμενη πρόοδο,  υψηλό ποσοστό μετατροπής σε «ανοικτή» μέθοδο και μακρόχρονη καμπύλη εκπαίδευσης.

Λαπαροσκοπική πυελική λεμφαδενεκτομή η οποία αποτελεί την πλέον δημοφιλή εφαρμογή της λαπαροσκόπησης στην ουρολογία, με κατ’εξοχήν θέση στον καρκίνο του προστάτη, αλλά και στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και του πέους.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση ακράτειας ούρων σε γυναίκες με κύριο στόχο την ανάρτηση του αυχένος της ουροδόχου κύστεως γιά αποκατάσταση της κυστεο-ουρηθρικής γωνίας (Burch).

Λαπαροσκόπηση για σταδιοποίηση και παρηγορητική αντιμετώπιση νεοπλασιών του γαστρεντερικού συστήματος. Η ανωτέρω εφαρμογή αποτελεί μεγάλη προσφορά της μεθόδου σε ασθενείς με καρκίνο όσον αφορά το ελάχιστα επεμβατικό μέρος, διότι μπορεί να προσφέρει διάγνωση, λήψη βιοψιών – καλλιεργειών υπό άμεση όραση αφ’ενός, αλλά και εφαρμογή παρηγορητικών επεμβάσεων (bypass συνήθως) με εξειδικευμένες τεχνικές όπως αναστομώσεις χοληφόρων – εντέρου, στομάχου – εντέρου, εντεροεντερικές, ειλεοστομία, νηστιδοστομία, κολοστομία αφ’ετέρου.
Λαπαροσκόπηση στην οξεία κοιλία και στο τραύμα. Η θέση της λαπαροσκόπησης στην οξεία κοιλία έφαρμόζεται σήμερα με επιτυχία και μπορεί να αποβεί θεραπευτική σε περιπτώσεις περιτονίτιδος, ενδοκοιλιακών αποστημάτων, αποφρακτικού ειλεού, διατρήσεων κοίλων σπλάχνων κλπ.

zouridakis

Ιωάννης Ζουριδάκης
Γενικός Χειρουργός,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.