Τι είναι η δισκοκήλη
Η δισκοκήλη αποτελεί συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών . Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παθαίνει ρήξη και προβάλει στην περιοχή του νωτιαίου σωλήνα ή των σπονδυλικών τρημάτων.
Η δισκοκήλη εμφανίζεται στις εξής περιοχές της σπονδυλικής στήλης: αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή μοίρα.
Που οφείλεται η δισκοκήλη
Οι λόγοι εμφάνισης δισκοκήλης ποικίλλουν. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς η κακώσεις της σπονδυλικής στήλης καθώς και σε γενικότερη καταπόνηση. Επίσης, δισκοκήλη μπορεί να εμφανιστεί και λόγω ύπαρξης φλεγμονής ή όγκου στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει ριζοπάθεια, δηλ. βλάβη των ριζών των νεύρων που φεύγουν από την σπονδυλική στήλη λόγω της πίεσης που προκαλεί σε αυτά και να εμφανίσει ο ασθενής το λεγόμενο νευροπαθητικό πόνο.
Συμπτώματα της δισκοκήλης
Τα κύρια συμπτώματα που εκδηλώνει η δισκοκήλη είναι:
- Πόνος που εκτείνεται από τη μέση και σε όλη την έκταση του ποδιού
- Μούδιασμα , αίσθημα ρεύματος ή καψίματος ή σαν βελόνες που εμμένουν (κύρια αισθήματα που αισθάνεται κάποιος όταν έχει νευροπαθητικό πόνο)
- Συχνοουρία
- Διαταραχές αφόδευσης
Τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές εντείνονται όταν ο ασθενής φτερνίζεται ή βήχει.
Διάγνωση για τη δισκοκήλη
Για τη διάγνωση της δισκοκήλης πολλές φορές αρκεί η κλινική εξέταση καθώς και η λήψη λεπτομερούς ιστορικού σχετικά με τον πόνο που έχει ο ασθενής. Ο ιατρός διενεργεί νευρολογική εξέταση για να ελέγξει τα αντανακλαστικά των μυών καθώς και την ισχύ τους. Ο ασθενής υποβάλλεται και σε διαγνωστικό έλεγχο και κάνει μια σειρά από εξετάσεις για να μπορέσει ο γιατρός να επιβεβαιώσει την αρχική διάγνωση. Οι εξετάσεις που προτείνονται συνήθως είναι:
- Μικροβιολογικός και αιματολογικός έλεγχος για αποκλεισμό παθήσεων όπως η φλεγμονώδης νόσο της σπονδυλικής στήλης
- Ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης
- Σπάνια μυελόγραμμα
Πώς αντιμετωπίζεται η δισκόκηλη
Η δισκοκήλη αρχικά αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει ξεκούραση, λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων κυρίως αντιφλεγμονώδη αλλά και αποχή από σωματική δραστηριότητα π.χ αθλητισμό. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να συστηθεί στον ασθενή να κάνει μια σειρά από φυσικοθεραπείες και κολύμβηση (ελεύθερο, ύπτιο). Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν τότε υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης με σκοπό την αποκατάσταση του προβλήματος.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η δισκοκήλη
Η δισκοκήλη μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες επιπλοκές στον οργανισμό του ανθρώπου σε περίπτωση μη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης. Οι επιπλοκές που συνήθως καταγράφονται είναι:
- Νευρικές διαταραχές με επιπτώσεις στο περπάτημα, πόνους και μουδιάσματα σε όλη την έκταση του ποδιού
- Σε περίπτωση νευροπαθητικού πόνου , δυσκολία στον ύπνο λόγω έντονου πόνου και αισθητικών διαταραχών στα κάτω άκρα (αίσθημα βελονών, ηλεκτρικού ρεύματος, καψίματος κ.α)
- Πόνος στη μέση
- Βλάβη στο νωτιαίο μυελό
- Δυσλειτουργία του εντέρου – κύστης
Πρόληψη κατά της δισκοκήλης
Για να μην εμφανίσει κάποιος δισκοκήλη είναι σημαντικό να διατηρείται το σωματικό του βάρος αλλά και να αποφεύγει δραστηριότητες που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα και καταπόνηση όπως το να σηκώνει μεγάλο βάρος με τη μέση του έχοντας τεντωμένα τα γόνατά του. Όταν κάποιος έχει κάποια δισκοκήλη εκτός από συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορεί να κάνει, πρέπει να τροποποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες και να μάθει να σηκώνει τα βάρη με κάμψη των γονάτων του (σαν να γονατίζει).