Μηνιγγίτιδα
Τι είναι η μηνιγγίτιδα;
Η μηνιγγίτιδα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι φλεγμονή δηλαδή ερεθισμός των μηνίγγων. Οι μήνιγγες, είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν, καλύπτουν και προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Ακόμα και η υποψία μηνιγγίτιδας αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Η μηνιγγίτιδα σε μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, ειδικά όταν η αγωγή ξεκινήσει άμεσα, και αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπλοκές της. Από την άλλη, μικροβιακή μηνιγγίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία (αντιβίωση κα), έχει περίπου 100% πιθανότητες ο ασθενής να πεθάνει. Δυστυχώς, ακόμα και με την κατάλληλη αγωγή, η πιθανότητα θανάτου υπάρχει, ενώ δεν είναι σπάνιες οι επιπλοκές σε ασθενείς που επιβίωσαν της νόσου.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε τα σημάδια της, ώστε να αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Σημάδια Μηνιγγίτιδας:
- Αρχικά, για ώρες ή ακόμα και μέρες, μπορεί να θυμίζει απλή Ίωση του Ανώτερου Αναπνευστικού, με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο, ανορεξία και βήχα!
- Όταν δείχνει τα σημάδια της, τότε προσέξτε για…
- ψηλό πυρετό (συχνά >40οC)
- συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος-εγκέφαλου-, δηλαδή εμετό, σύγχυση, έντονη υπνηλία ή ευερεθιστότητα-εκνευρισμό.
- Στα μεγαλύτερα παιδιά έντονο πόνο στην πλάτη, στον αυχένα ή στο κεφάλι, πρόβλημα στην όραση (τα βλέπει διπλά ή δεν αντέχει το φως) και πρόβλημα στην επικοινωνία (μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι του λέμε και να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον).
- εξάνθημα αρχικά μοιάζει με μικρές κοκκινίλες που δεν υποχωρούν στην πίεση, οι οποίες σύντομα ενώνονται και μοιάζουν με μπλαβάδες, όπως τα σημάδια που άφηναν οι βεντούζες ή οι πιπιλιές.
- Σημεία αυχενικής δυσκαμψίας, κάντε 3 ασκήσεις για να την διαπιστώσετε στο σπίτι:
- ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να ανασηκώσει το κεφάλι του και να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στέρνο
- ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να σηκώσει το κεφάλι του, να διπλώσει το πόδι του και να φιλήσει το γόνατό του
- καθίστε το παιδί με τα πόδια του διπλωμένα μπροστά στο σώμα του και ζητήστε του να ακουμπήσει την μύτη του στο γόνατό του.
Προσοχή!
Νίκος Βαράκης
Παιδίατρος